Zwanger Week 9

Zwanger Week 9

Je buikbaby is druk bezig geweest de botten in zijn lijfje te verstevigen en te verfijnen. Dat resultaat kun je nu aan zijn gezichtje zien. De verhoudingen en verfijningen van de botstructuur van zijn gezichtje maken hem tot een echt super lieve buikbaby. In de kaakjes die hij heeft ontwikkelt, beginnen nu ook de twintig kiemen voor de tandjes te ontstaan.

Die kiemen blijven zich voorlopig ontwikkelen, tot de kiemen tandjes zijn geworden en ze doorkomen. Daar moet je nog wel even op wachten. Gemiddeld komen de eerste tandjes door als je baby zes maanden is en dus ook al hapjes eet en rechtop kan zitten. Je buikbaby is nu 3,5 centimeter.

Wist je dat je in Hét Zwangerschapshandboek alle informatie terugvindt over de conceptie, de zwangerschap zelf en de bevalling? Zo kun je goed geïnformeerd de juiste keuzes maken voor jou en je kleintje!

Van banden tot borsten

Er groeit van alles in en aan je lichaam. Twee dingen die groeien springen er bijna letterlijk uit: je decolleté heeft proporties aangenomen die je bij jou nog niet eerder had gezien. Je borsten maken zich klaar voor de borst- voeding. Je zult misschien al hebben gezien dat de tepels groter en donkerder zijn geworden. Vaak zijn je borsten en tepels ook gevoeliger. Dat is allemaal heel normaal. Verzorg je borsten goed en zorg voor een goede ondersteuning.

Een zwangerschapsbeha is hier ideaal voor. Deze groeit met je borsten mee en geeft de nodige ondersteuning zonder af te knellen. Maar niet alleen je borsten groeien, ook je baarmoeder ontwikkelt zich in rap tempo. Je baarmoeder ‘hangt’ als het ware aan de banden in je buik. Die banden dragen dus eigenlijk de baarmoeder. Je kunt je voorstellen dat deze enorme groei en toename aan gewicht dan ook veel van die banden eist.

Soms voel je dat de banden pijn beginnen te doen, bijvoor- beeld als je moe bent, lang hebt gelopen of wanneer je niest. Op zich kan dat geen kwaad. Als de pijn echt te erg wordt, kan je advies inwinnen bij de verloskun- dige. Maar dat zal nu zeker nog niet het geval zijn.