Zwanger Week 2

Zwanger Week 2 – De eicel wordt bevrucht!

Vrouwen die een regelmatige cyclus van vier weken hebben, krijgen aan het eind van deze week een eisprong. Aan je baarmoeder zitten twee dunne kanaaltjes, de eileiders, en aan het eind van deze eileiders zitten de eicellen. Iedere maand komt er een eicel tot rijping. Deze eicel ‘springt’ de eierstok uit als deze rijp is en dat noem je de eisprong. Vervolgens gaat de rijpe eicel door de eileiders naar de baarmoeder. Daar wordt de eicel bevrucht en begint een nieuw leven.

Eicellen zijn veel groter dan zaadcellen, ook wel spermatozoïden genaamd. Nog een verschil is de rust die ze hebben. Eicellen ‘springen’ dan wel de eierstokken uit, maar daarna zweven ze rustig richting de baarmoeder waar ze een zaadcel afwachten. De mannelijke cellen zijn veel minder rustig. Bij de zaadlozing komen er talloze zaadcellen vrij die allemaal hun weg naar de eicel als eerste willen bereiken.

De meeste zaadcellen zullen echter nooit zover komen. Ze sterven al vrij snel af omdat er iets aan ze mankeert. Sommige hebben dubbele koppen, andere geen staart en nog weer anderen zijn gewoon te zwak om dit gevecht te kunnen winnen. Van de paar zaadcellen die als eerste bij de eicel komen is er maar een winnaar. Degene die als eerste met zijn kopje in de eicel is gekomen zal uiteindelijk doorgroeien tot een prachtige baby. De andere zaadcellen maken geen kans meer. De eicel sluit zich hermetisch af en de zaadcellen die niet hebben gewonnen sterven af.

Wist je dat je in Hét Zwangerschapshandboek alle informatie terugvindt over de conceptie, de zwangerschap zelf en de bevalling? Zo kun je goed geïnformeerd de juiste keuzes maken voor jou en je kleintje!

Jongen of meisje?

Meer dan de helft van de mensen wil graag het geslacht van de baby weten voor ze gaan bevallen. Daar moet je alleen op wachten tot dat te zien is op de echo, vanaf een week of zeventien. Maar… met deze test kun je nu al een idee krijgen of jij straks roze of blauwe muisjes serveert.