Welkom bij het ouderschap!

Baby

Negen maanden heb je er naar uitgekeken: je baby is er! Het begin van de baby fase staat vooral in het teken van wennen. Je moet wennen aan de nieuwe situatie waarin je ineens voor een klein wezentje moet zorgen die volledig van jou afhankelijk is. Ook je kleintje moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Maar je raakt steeds meer gewend en je zal zien dat je baby in een rap tempo gaat groeien en ontwikkelen. Zowel op fysiek vlak als mentaal maakt je baby een hoop ontwikkelingen door. In het eerste jaar van je baby doorloopt hij veel fases en mijlpalen. Van rollen tot aan de eerste echte schaterlach en van zelfstandig zitten tot aan kruipen. Wellicht zet jouw baby zelfs de eerste losse stapjes! Maar wees niet ongerust als jouw baby er wat langer over doet, ook dat is heel normaal.

De newborn fase

De newborn fase

Het lijkt alsof jouw baby de eerste weken alleen maar slaapt, huilt, eet en poept. Maar terwijl je jouw kindje leert kennen, kom je erachter dat een dag met een newborn ook bestaat uit knuffelen en playtime. In het begin zal je nog veel bezig zijn met het leren kennen van jouw baby, wat vindt hij fijn en wat vindt hij minder fijn. Download onze app om meer te leren over de 10 mentale sprongen in de ontwikkeling van je baby.

Het vergt tijd om je baby te leren kennen en te snappen wat je baby wilt zodra hij begint te huilen. Neem dan ook de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Soms lijkt het alsof je pasgeboren baby alleen maar aan het huilen is, maar dat is heel normaal: huilen is voor baby’s de enige manier om te communiceren. Het huilen van een pasgeboren baby is niet te vergelijken met het huilen van een groter kind of volwassene, een baby huilt veel eerder. De ene baby huilt meer dan de ander, dat is ook heel normaal!

Ontwikkelingen en mijlpalen van een baby

Lichamelijke ontwikkeling bij een baby

Je baby maakt in zijn eerste jaar veel lichamelijke ontwikkelingen door. De lichamelijke ontwikkelingen beginnen uiteraard al in de newborn fase, maar vanaf drie maanden worden de ontwikkelingen beter zichtbaar. Zo kan je kindje zijn nekje steeds beter omhoog houden. De wereld gaat er toch heel anders uitzien vanaf dat oogpunt! Ook begint hij alles te verkennen met zijn mond. Je baby gaat leren rollen, eerst van zij naar rug of buik, later ook van rug naar buik en andersom.

Meestal leren ze dit niet tegelijk en kan het dus zijn dat je kindje wel van rug naar buik kan rollen, maar nog niet weer terug naar de rug. Oh, wat kan dat frustrerend zijn voor je kleintje en dat zal je dan ook goed merken. Ook zal je baby in het eerste jaar leren zelfstandig te zitten, te tijgeren en te kruipen. Sommige baby’s kunnen al voor hun eerste verjaardag de eerste losse stapjes zetten.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling bij een baby

De sociaal-emotionele ontwikkeling bij een baby gaat in een rap tempo. In de eerste weken beginnen ze al met een sterke band te ontwikkelen met hun verzorgers (meestal mama of papa). Ze herkennen de stem, geur en het gezicht en voelen zich veilig in hun nabijheid. Tussen de 6-8 weken beginnen veel baby’s al bewust te glimlachen bij het zien van papa of mama, dit wordt gezien als een van de eerste vormen van sociale communicatie. Vanaf drie maanden beginnen ze zich te bewonderen in de spiegel: “Hé, als ik mijn tong uitsteek, doet die ander dat ook!”. Ook zijn de eigen handjes en voetjes populair. Zo lenig als een baby is, zullen de meesten op volwassen leeftijd niet meer zijn! Tussen de 5 en 6 maanden krijgt je baby steeds meer interesse in andere baby’s, hij kijkt er dan ook graag naar. Ze reiken voornamelijk naar vertrouwde personen en zo kan ook eenkennigheid en verlatingsangst zich ontwikkelen. Tussen de 8 en 18 maanden is de eenkennigheid op zijn top en dit kan soms wel duren tot de leeftijd van 3 jaar.

Taalontwikkeling van een baby

Taalontwikkeling van een baby

Een baby praat nog niet zoals wij – volwassenen – dat doen, maar ze ‘praten’ zeker op hun eigen manier. Baby’s begrijpen de taal eerder dan dat zij zelf kunnen praten. Vanaf een hele jonge leeftijd zijn baby’s al geïnteresseerd in jouw gezicht en spraak. Ze beginnen dan ook tussen de 2 en 4 maanden al met ‘antwoorden’ op jouw verschillende tonen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gaan huilen als je je stem verheft, of ze gaan lachen als je een grappig geluid maakt. Al vanaf de geboorte maken baby’s geluiden om te laten weten dat ze iets willen. Dit begint natuurlijk met huilen, maar naarmate ze ouder worden beginnen ze steeds meer verschillende geluiden te maken.

Tussen de 6 en 9 maanden begint je baby bepaalde zinnen en de context ervan te begrijpen. Zeg je bijvoorbeeld ‘dagdag’ dan kan het zijn dat je baby gaat zwaaien. Ook kan je baby nu reageren op zijn eigen naam. Vanaf 6 maanden zal je baby steeds meer geluiden en klanken gaan maken. Zo zal je bijvoorbeeld vaak ‘ah’, ‘dada’ of ‘baba’ gaan horen. Baby’s vinden het heerlijk om bepaalde klanken en geluiden telkens te herhalen. Dit noemen we babbelen. Je baby kan luidruchtiger zijn als hij met een volwassene of ander kindje speelt, maar je kan ook merken dat hij veel geluiden maakt als hij alleen speelt, naar de wereld om zich heen kijkt of als hij jouw aandacht wilt.

Slaap, voeding en spelen

Gaap! Baby’s slapen veel

Een pasgeboren baby slaapt nog het grootste deel van de dag, terwijl een baby van een half jaar al een stuk minder slaapt per dag. Een pasgeboren baby heeft een korte slaapcyclus, dit betekent dat hij veel slaapt op een dag, maar ook tussendoor vaak wakker wordt. Dit geldt voor de dag, maar ook voor de nacht. Pas vanaf een maand of 3 begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. De hoeveelheid slaap bij een baby neemt langzaam af naarmate ze ouder worden. Zo slapen pasgeboren baby’s gemiddeld 14-18 uur per dag, slapen baby’s tussen de 3 en 6 maanden gemiddeld 12-15 uur per dag en tussen de 6 en 12 maanden is dat nog gemiddeld 11 tot 14 uur per dag. Elke baby is anders en dus heeft de ene meer slaap nodig dan de andere. Tussen de 3 en 6 maanden begint er steeds meer een patroon te ontwikkelen in de aanmaak van melatonine in de nacht. Je zal merken dat je baby steeds meer op vaste uren op een dag zal slapen. Maar dan kan je baby wel last krijgen van slaapregressies. Ook kan het zijn dat je baby in een sprongetje slechter slaapt. De slaapregressieperiodes bevinden zich voornamelijk in dit eerste jaar in sprong 4 (4 maanden) en sprong 6 (8 maanden).

Voeding is essentieel voor je baby

Voeding is essentieel om te overleven, dus het is niet meer dan logisch dat dit gedeelte in de hersenen erg actief is. Zeker in de newborn fase drinkt een baby gemiddeld 6-8 keer per dag. Bij borstvoeding kan dit nog vaker zijn, omdat borstvoeding vaak makkelijker te verteren is. De eerste maanden drinkt je baby alleen borstvoeding of flesvoeding. Maar uiteindelijk zal je baby vaste voeding gaan eten. Dit moment is voor nieuwe ouders altijd een leuk en spannend moment: hoe zal je kindje reageren op de nieuwe smaken en structuren? Naast de eerste hapjes blijft melk, tot je kindje 1 jaar is, de hoofdvoeding. Laat je infant langzaam wennen aan de nieuwe voeding en iedere baby volgt zijn eigen tempo. Vanaf 6 maanden kun je gaan starten met het bijvoeden van vaste hapjes. Je kan wel vanaf 4 maanden beginnen met oefenen met de eerste groente- en fruithapjes om je baby vast te laten wennen aan nieuwe smaken en structuren. Daarna kun je dat langzaamaan vanaf een maand of 7 à 8 gaan uitbreiden met verschillende soorten voeding. Hoe je jouw kindje laat wennen aan vaste voeding kan op verschillende manieren. Ga je het pureren of ga je bijvoorbeeld voor de Rapley methode? Hoe ouder je baby wordt, hoe meer hij met de pot gaat mee eten.

 

Baby’s en spelen

Playtime met je baby is essentieel voor zijn algehele ontwikkeling. Dit begint al bij pasgeboren baby’s: ook daar kun je, passend bij de leeftijd, mee spelen. Door te spelen leert je kindje over de wereld om hem heen en hoe hij hiermee om kan gaan. Ook zorgt het ervoor dat delen van de hersenen van de baby aan elkaar kunnen verbinden en kunnen groeien. Daarnaast zorgt bewegend spelen voor spierkracht en helpt het bij de fijne en grove motoriek. Wist je dat je in onze app per sprong leuke spelletjes kunt vinden die je met je baby kunt spelen om de (nieuwe) vaardigheden van je baby te ondersteunen?

Krijg meer inzicht in je baby's ontwikkeling met onze app

Schrijf je in voor onze sprongenwekker

  • Blijf op de hoogte wanneer er een sprong begint
  • Leer wat jouw baby doormaakt tijdens de mentale sprongen
  • Ontvang tips en uitleg over elke ontwikkelingsfase

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*