Zwanger Week 14

Zwanger Week 14

Deze week neemt de placenta het werk over van de dooierzak. Deze zorgt ervoor dat je buikbaby voeding en zuurstof binnenkrijgt. Wat jij eet en drinkt komt in je bloed terecht en via jouw bloed in de placenta en dus bij je baby. Je baby is en blijft dus afhankelijk van jouw gezonde eetpatroon. De groeispurt, waar je buikbaby al mee bezig was, is voorlopig nog niet voorbij! De afgelopen week is hij anderhalve centimeter gegroeid en hij is nu dus al negen centimeter lang en hij weegt 43 gram. Speciale aandacht besteedt hij aan het verder ontwikkelen, groeien en sterker maken van zijn gewrichten, spieren en nieren.

Zijn mondje doet hij af en toe open. Zo begint hij langzaam het slikken te oefenen. Echt slikken doet hij nu nog niet. Niet alleen zijn mondje beweegt hij, maar ook zijn hele lichaampje. Nog steeds kun je daar niets van voelen. Toch zal dat niet heel erg lang meer duren! Ook de uiteindes van zijn lichaampje worden steeds verfijnder. De vingertjes en teentjes lijken steeds meer op de vingertjes en teentjes van en pasgeboren baby. Binnenkort krijgt hij nageltjes.

Doen!

  • Het lijkt vroeg, maar ga nu alvast nadenken over alles wat je nodig hebt voor je baby na de geboorte: de babyuitzet. Op die manier heb je de tijd om de leukste spulletjes te verzamelen en voorkom je dat je alle uitgaven in één keer moet doen.
  • Als je nog dingen wilt verbouwen aan je huis, doe je er verstandig aan dit nu op te pakken. Nu ben je nog mobiel en kan je zo’n klus aan. Toch kun je niet alles doen. Pas bijvoorbeeld op met het verven en tillen.

Van een lach tot tranen met tuiten

Dat veel zwangere vrouwen wat emotioneler zijn dan voorheen, was je waar- schijnlijk al duidelijk. Door de hormonen ben je gewoon wat gevoeliger. Deze week zul je merken dat je emotioneel nog heftiger reageert. Opeens ben je ontzettend blij, dan weer heel verdrietig en huil je tranen met tuiten. Vaak zelfs zonder direct aanwijsbare reden. Een geruststellend gevoel geeft het je als je je bedenkt dat deze heftige emotionele buien binnenkort weer verdwijnen. Het hoort er nu gewoon even bij.