Zwanger Week 12

Zwanger Week 12

Als je nu in je buik zou kunnen kijken, zou je zien of je een zoon of een dochter krijgt! Deze week zijn namelijk de uitwendige geslachtorganen zichtbaar geworden. Vanaf de conceptie stond natuurlijk al vast of je een jongetje of meisje kreeg. Het gezichtje van je buikbaby wordt ook steeds verfijnder. Zijn stembanden begint hij nu te ontwikkelen. Het zal nog wel een paar maanden duren voordat hij deze voor de eerste keer kan gebruiken!

Daar waar zijn oogjes een paar weken geleden nog continu open waren, zijn ze nu dag en nacht dicht. Deze oogleden beschermen het oog dat nog volop aan het ontwikkelen is. De donkere vlek die zich achter de gesloten oogleden bevindt, zal binnenkort de pupil worden. Je buikbaby is nu 6,5 centimeter lang en hij weegt 14 gram.

Wist je dat je in Hét Zwangerschapshandboek alle informatie terugvindt over de conceptie, de zwangerschap zelf en de bevalling? Zo kun je goed geïnformeerd de juiste keuzes maken voor jou en je kleintje!

Het hartje horen kloppen

Je buikbaby’s hartje klopt al een paar weken, maar bij de verloskundige hoor je het voor de eerste keer. Een emotioneel en gek moment. Je zult namelijk horen dat het hartje van je buikbaby veel sneller klopt dan dat van ons. Het klopt wel zo’n 150 slagen per minuut! En er is nog een mijlpaal: die van 12 weken. Vanaf nu is de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Als je je zwangerschap tot nu toe geheim hebt gehouden, breekt nu de tijd aan om iedereen het blije nieuws te vertellen.

Ook aan je lichaam merk je weer enkele veranderingen. Rondom de tepels zie je misschien opgezwollen aderen komen, of je borsten lijken in een soort marmer te veranderen. Dit is heel normaal tijdens de zwangerschap. De ‘striae’ in je borsten kun je nooit helemaal voorkomen.