Zwanger Week 23

Zwanger Week 23

Je baby is inmiddels al zo groot als een liniaal! Hij meet nu namelijk (gemiddeld) 30 centimeter. Zijn gewicht is een half pak suiker, namelijk 500 gram. Zijn lijfje wordt niet alleen steeds groter, maar ook steeds sterker. Hij traint zijn spieren de hele dag. Ook in zijn hoofdje staan de ontwikkelingen niet stil. De hersenen ontwikkelen zich steeds verder.

IJzertekort

Doordat je lichaam zo hard groeit en er zoveel extra bloed aangemaakt wordt, krijgen veel vrouwen nu last van bloedarmoede Dat be- tekent niet dat je een tekort aan bloed hebt, maar het ijzergehalte van je bloed is te laag. De kenmerken die bij bloedarmoede horen zijn je futloos en slap voelen en af en toe duizelig zijn. Ook kun je er soms wat witter uitzien en zal het roze randje van je onderste ooglid wat witter zijn.

De verloskundige test het ijzergehalte, het Hb- gehalte, wat staat voor Hemoglobine. Je kunt door gezonde ijzerrijke voeding een hoop goedmaken. Soms is dit niet genoeg en schrijft de verloskundige je staal-pillen voor.