Zwanger Week 35

Zwanger Week 35

Je buikbaby is helemaal ‘af’ en groeit heel snel. Hij is nu zo’n 43,5 centimeter en weegt rond de 2400 gram. Het enige orgaan dat je buikbaby echt nog volop aan het ontwikkelen is, zijn de hersenen. Maar die enorme ontwikkeling die de hersenen maken gaat door tot na de geboorte.

Download alvast onze app zodat je compleet voorbereid bent op de mentale ontwikkelingssprongetjes van je baby! Inclusief handige tips, spelletjes en inzichten.

Is je buikbaby al ingedaald?

Je buikbaby blijft groeien, en dat is maar goed ook. Jij ondervindt nu de gevolgen van die laatste enorme groeispurt. Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij ‘vast’ te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen. De verloskundige voelt regelmatig of je buikbaby ook daadwerkelijk is inge- daald.

Soms kun je het zelf ook voelen. Bijvoorbeeld als je op de fiets zit. Je voelt dan bijna het hoofdje tussen je benen. Wees niet ongerust, indalen is juist goed. Zo weet je zeker dat je baby met het hoofdje eerst wordt geboren. Dit is de beste, meest voor- komende en veiligste hou- ding. Als je buikbaby niet goed ligt, zal de verloskun- dige deze week proberen je buikbaby te keren.