Het opvoeden gaat nu echt beginnen!

Dreumes

Voor je het weet is het de eerste verjaardag van jouw kindje: hij is nu een dreumes! Dit jaar is een tijd van veel en grote ontwikkelingen op zowel cognitief, emotioneel als sociaal gebied. Een ‘dreumes’ verwijst naar de fase waarin een kind nog geen peuter is, maar wel al meer beweeglijk en nieuwsgierig wordt. In de dreumesfase kun je zeggen dat het opvoeden echt begint. Je dreumes begint nu echt zijn eigen karakter en vooral zijn eigen wil te ontwikkelen. Het is erg leuk om te zien hoe je kindje zich ontwikkelt tot zijn eigen persoontje! Wil je alle ontwikkelingen onthouden? houd ze bij in het dagboek of vink ze af bij de vaardigheden per sprong in onze app!

Mijlpalen en nieuwe vaardigheden bij je dreumes

Mijlpalen en nieuwe vaardigheden bij je dreumes

Heeft je kind het eerste jaar al veel mijlpalen bereikt, ook als dreumes heeft hij veel mijlpalen. De ontwikkeling van een dreumes gaat in een rap tempo door en elke dag leert je kind iets nieuws. Mijlpalen zijn voor alle ouders mooie en belangrijke momenten om te onthouden. Je dreumes zal dit jaar veel nieuwe vaardigheden ontwikkelen, maar elk kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. In het tweede levensjaar van je kind zal je verschillende dingen zien die je kindje ineens kan. Sommige kindjes zetten hun eerste losse stapjes voor hun eerste verjaardag, maar de meeste kinderen zijn tussen de 14 en 18 maanden wanneer ze los kunnen lopen. Na de eerste losse stapjes gaat hij dit jaar steeds beter lopen, maar hij gaat ook leren om uit een beker te drinken, kan dingen vinden die verstopt zijn en kan simpele aanwijzingen uitvoeren. Het leren praten breidt zich uit en rond de 18 maanden kan je kindje meerdere, losse woorden zeggen. Een leuke mijlpaal is ook dat je kindje leert eten met zijn eigen bestekje. Al zal het voorlopig nog wel een rommeltje zijn met eten!

Eten en drinken bij je dreumes

Eten en drinken bij je dreumes

Een dreumes staat niet per se bekend om goede tafelmanieren. Voor je het weet zie je weer wat eten door de lucht vliegen en hoezo ligt er meer eten op de grond dan op het bord?! Dit jaar is het moment om je kindje kennis te laten maken met gezonde eetgewoonten. Het menu van je dreumes is anders dan het menu van toen hij nog een baby was. Een dreumes gaat steeds meer met de pot mee eten, dus hoef je niet meer telkens verschillende maaltijden te maken voor jou en je kind. Een dreumes eet zo’n 3 keer per dag met een paar (gezonde) snacks tussendoor. De maag van je dreumes is nog steeds een stuk kleiner dan die van een volwassene, dat betekent dat je kind vaker, maar kleinere porties eet. Je dreumes zal nu ook steeds vaker zelf willen eten. Het oefenen met eigen bestek eten kun je al starten vanaf een maand of 10, je begint dan het beste met een lepel. Dit breidt je langzaam uit naar een vork en pas later ook een mes. Let erop dat dit mes geschikt is voor (kleine) kinderen. Zo zullen ze als dreumes steeds beter zelf kunnen eten, maar dat alles netjes op het bord blijft liggen en niet naast de lepel of vork valt, kunnen we niet garanderen.

Het gedrag van je dreumes

Je dreumes en playtime

Kinderen houden van spelen en daarnaast is spelen ook heel belangrijk voor de ontwikkeling. Het helpt zowel bij de cognitieve ontwikkeling als de fysieke ontwikkeling. Maar daarnaast leert het je dreumes ook om problemen op te lossen en om samen te werken met anderen. Echter is het voor een dreumes niet altijd even makkelijk om zichzelf te vermaken en nieuwe dingen te bedenken om te kunnen doen. Een dreumes tot de leeftijd van 2 jaar, zal nog voornamelijk alleen spelen, met hun eigen speelgoed, ook als hij samen met andere kinderen is. Een dreumes kan heel goed een toren maken met bekers, blokjes of een stapeltoren en spulletjes ergens in stoppen en weer eruit halen. Dit geeft hem de kans om zijn sorteervaardigheden te oefenen en aan de motorische ontwikkeling te werken. Door je dreumes zoveel mogelijk de kans te geven om te spelen geef je hem de kans om te groeien.

 

Een dreumes en slaap is niet altijd de beste combinatie

Rennen, klimmen, op avontuur gaan… Je dreumes is eigenlijk altijd druk bezig. Genoeg slaap krijgen is daarom van belang. Maar niet elke dreumes heeft evenveel slaap nodig, de ene slaapt meer dan de andere. Een dreumes heeft gemiddeld tussen de 11 en 14 uur slaap nodig per 24 uur. Een dreumes van net 1 jaar kan nog 2 slaapjes overdag doen, dit wordt er uiteindelijk 1 per dag.

Een dreumes heeft in de nacht geen voeding meer nodig, toch gaat doorslapen niet altijd vanzelf. Omdat een dreumes zich in een rap tempo ontwikkelt, kan de relatie met slaap veranderen. Je kan merken dat het naar bed brengen van je kind lastiger is dan voorheen of dat hij ‘s nachts meerdere keren wakker wordt. Dit is voor een dreumes een manier om grenzen te leren kennen en om te oefenen om onafhankelijk te worden. Dit slaapgedrag is volledig normaal. Houd de vermoeidheidssignalen van je kind goed in de gaten en zorg ervoor dat hij niet oververmoeid naar bed gaat. Een oververmoeid kind slaapt slechter. Een goed bedroutine voor het slapengaan helpt met het gaan slapen en doorslapen.

 

Van driftbuien tot verlatingsangst

Rond de 15 maanden maakt je dreumes de negende sprong door in zijn mentale ontwikkeling. Vanaf dat moment (maar ook eerder) kunnen driftbuien ontstaan. Een dreumes en driftbuien, het hoort er een beetje bij. Je dreumes wil steeds meer zelf bepalen wat er gebeurt, maar dit kan uiteraard niet altijd. Wanneer iets niet lukt of gaat zoals hij dit in zijn hoofd heeft, kan hij daar driftig om worden. Een dreumes kan overweldigd raken door zijn eigen emoties, heeft deze emoties nog niet in de hand en hij heeft er nog niet de juiste woorden voor: een driftbui ontstaat. Het is belangrijk dat je als ouder je kind hierbij helpt. Je kunt je dreumes bijvoorbeeld op verschillende momenten positieve aandacht geven, dat verkleint de kans op een driftbui. Ook een voorspelbare omgeving en duidelijke afspraken met je kind verkleinen de kans op een driftbui. Een driftbui is niet altijd te voorkomen en dat hoeft ook niet. Het hoort nou eenmaal bij het gedrag van een dreumes en dit betekent niet dat jij een slechte ouder bent. Niet alle kinderen hebben last van driftbuien en de ene heeft er meer last van dan de andere. Wat ook hoort bij de dreumesfase is eenkennigheid en verlatingsangst. Dit kan al beginnen vanaf sprong 5 (6 maanden), maar is op zijn kop tussen de 8 en 18 maanden en kan duren tot een leeftijd van 3 jaar. Je dreumes begrijpt steeds meer wat afstanden zijn en hij snapt nu ook dat papa of mama er niet vanzelfsprekend altijd is. Hij raakt van slag omdat hij onbewust weet dat hij van papa en mama afhankelijk is. De paniek slaat toe omdat papa of mama weggaat en hij begrijpt wat de consequenties zouden kunnen zijn. Eenkennigheid is een sprong vooruit, al zou dat niet altijd zo voelen voor ouders. Wil je alles weten over de sprongen? Download onze app.

Krijg meer inzicht in je baby's ontwikkeling met onze app

Schrijf je in voor onze sprongenwekker

  • Blijf op de hoogte wanneer er een sprong begint
  • Leer wat jouw baby doormaakt tijdens de mentale sprongen
  • Ontvang tips en uitleg over elke ontwikkelingsfase

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*