Zwanger Week 24

Zwanger Week 24

Je buikbaby wordt met de dag mooier en mooier. Hij heeft nu al wimpertjes en hele fijne wenkbrauwtjes. Zijn halsje is inmiddels vrij van de romp. Een groot verschil tussen een buikbaby in deze week van de zwangerschap en een buikbaby tijdens de laatste weken van de zwangerschap, is zijn ‘dikte’. Als hij geboren wordt, is alles schattig rond. Hij heeft dan een reservevetlaagje over zijn hele lichaam zitten. Nu heeft hij dat laagje nog niet. Hij heeft ook nog niet zijn volledige onderhuidse bindweefsel aangemaakt.

Hij is dus nog erg dun en fijntjes. Zijn hele lijfje, op de longetjes na, is nu al zo goed ontwikkeld. Je raadt het al: nu gaat je buikbaby dus snel aan de slag om ook de longetjes stevig te ontwikkelen! Ook ontwikkelen zijn zintuigen steeds beter. Hij hoort geluiden en leert deze herkennen en hij proeft van het vruchtwater. Je buikbaby weegt nu (gemiddeld) 560 gram en is 32 centimeter lang.

Doen!

Je buikbaby hoort je nu steeds beter. Ga in bad eens met je hoofd onder water en luister naar de geluiden. Je kunt dit vergelijken met wat je baby hoort!

Harde buiken

Echte weeën heb je nog niet, gelukkig maar. Daar is het nu echt nog te vroeg voor. Toch voel je dat je buik soms heel hard aanvoelt en zich na een tijdje weer ontspant. Dat zijn ‘harde buiken‘ Harde buiken zijn oefen- of voorweeën. Je buik oefent het hebben van weeën. Hij spant zich heel hard aan om zich vervolgens weer te ontspannen.

Harde buiken komen het meest voor als je buikbaby heel hard groeit. Ook zul je merken dat je wat vaker een harde buik hebt als je onder stress staat of erg druk bent. De harde buik kan geen kwaad voor je buikbaby, maar de stress wel. Je buikbaby krijgt dan namelijk te veel cortisol binnen, het stresshormoon. Sommige vormen van stress kun je niet voorkomen, maar wees er wel alert op. Iedere vorm van stress die je wel kunt voorkomen, voorkom je ook gewoon. Maak je dus niet zo druk als er nog een stapel vuile was weggewerkt moet worden. De baby in je buik is veel belangrijker!