Zwanger Week 4

Zwanger Week 4

Vanaf de bevruchting zijn de eicel en zaadcel versmolten met elkaar en hebben zich al talloze keren gedeeld. Twee cellen werden vier cellen. Vier werden er acht. Acht werden er zestien. Nu is er al een echt klompje van cellen ontstaan. Er gebeurt iets bijzonders rondom de vijfentwintigste dag. De klomp cellen verdeelt zich in drie lagen. De bovenste laag zal zich ontwikkelen tot het zenuwstelsel en de zintuigen. De middelste laag tot de spieren, bloedvaten, nieren, geslachtsorganen en botten. En de onderste laag ontwikkelt zich tot het ademhalingsapparaat en het maagdarmkanaal. De klomp cellen krijgt nu ook een andere naam. Vanaf nu heet je buikbaby een embryo!

Wist je dat je in Hét Zwangerschapshandboek alle informatie terugvindt over de conceptie, de zwangerschap zelf en de bevalling? Zo kun je goed geïnformeerd de juiste keuzes maken voor jou en je kleintje!

Wat kun je doen?

Ook al ben je nu waarschijnlijk niet echt bezig met de praktische kant van je zwangerschap, je doet er wel verstandig aan om over sommige dingen na te denken en sommige zaken te regelen.

  • Je kunt je opgeven voor Moeders voor Moeders. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen, dat wordt gebruikt voor het maken van medicijnen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Je helpt dus vrouwen die moeilijk zwanger kun worden.
  • Geef meteen door aan je apotheek en je huisarts dat je zwanger bent.
  • Weet de do’s en dont’s van zwangere vrouwen!

Tijd om te testen

De dagen die je hebt moeten wachten tot je eindelijk de zwangerschapstest kon doen, leken maanden te duren. Nu is het zover. Aan het eind van deze week kan je, vanaf het moment dat je een dag over tijd bent, een zwangerschapstest doen. Je kunt deze test gewoon bij de drogist of apotheek kopen en je hebt er geen dokters-recept voor nodig. De thuistesten kun je tegen-woordig op ieder tijdstip van de dag doen en ze zijn net zo betrouwbaar als de test die de huisarts kan doen.

Ook al lijkt het dus een simpel iets, houd wel rekening met de emoties die onlosmakelijk aan deze test verbonden zijn. Test dus niet ‘even tussen neus en lippen door’, maar plan er een mooi moment voor. Een moment waarop jullie samen kunnen genieten als de test positief is of samen verdrietig kunnen zijn als je geen streepje ziet verschijnen.