Zwanger Week 29

Zwanger Week 29

Na deze week ziet je buikbaby er niet meer zo rimpelig uit. Hij vormt nu zijn onderhuids bindweefsel. Om zijn nieuw verkregen gladde huidje te beschermen tegen dat continue blootstaan aan vruchtwater, gaat hij een vette substantie aanmaken die als een soort crème op de huid komt te liggen. Deze is wit van kleur en heet ‘vernix caseosa’. Het hecht zich beter vast aan de huid door de haartjes die je buikbaby op zijn lijfje heeft.

Een gedeelte van de donshaartjes verliest hij als de vernix caseosa ontstaat. Als je buikbaby geboren wordt zie je soms nog wat van die witte ‘crème’ zitten, vooral in de huidplooien. Hoe later je baby geboren wordt, des te minder huidsmeer je zult zien zitten. Je buikbaby is nu al 36,5 centimeter lang en hij weegt 1100 gram! Soms heeft hij de hik, je voelt dan een getik in je buik of je ziet je buik iets omhoog komen en weer naar beneden gaan.

Doen!

Informeer bij het ziekenhuis bij jou in de buurt wanneer je een keer langs kunt komen om de verloskamer te bekijken. Doe dit ook als je thuis wilt bevallen. Je weet nooit wat er gebeurt, en dan is het maar al te fijn als je weet waar je naar toe gaat en hoe het er daar uitziet.

Weken duren langer

Oké, er zitten nog steeds maar zeven dagen in een week, maar het lijkt veel langer te duren voor de week voorbij is. Eigenlijk denk je nog maar aan één ding: verlof! Je wilt de puntjes op de ‘i’ zetten voordat de baby er is. Je lichaam krijgt steeds meer behoefte aan rust en jij ook. Het proces van ‘cocoonen’ is begonnen. Je zondert je meer af, leeft wat meer in je eigen wereldje. Dat is heel nor- maal, want dit proces hoort ook bij de voorbereiding van je lichaam op de bevalling en de geboorte van je baby.