Zwanger Week 25

Zwanger Week 25

Je baby heeft vanaf deze week een slaap- en waakritme. Dat betekent dat hij volgens een bepaald, redelijk vast patroon slaapt en wakker wordt. Helaas liggen die periodes nog niet gelijk aan die van jou. Ze zijn zelfs bijna altijd tegenovergesteld! Als jij rust of slaapt ontspant je buik en heeft je buikbaby alle ruimte om rustig rond te draaien. Als jij druk bezig bent valt hij in slaap. Hij wordt door jouw bewegingen in slaap gewiegd. Dat jullie patroon omgekeerd is, is soms knap vervelend. Het is namelijk moeilijk in slaap vallen als je baby de hele tijd beweegt en driftig met zijn beentjes trappelt. Ga een half uurtje voor je echt gaat slapen op bed liggen. Lees een boek of speel even met je buikbaby. Dan heeft hij het grootste gedeelte van zijn ‘drukke bui’ er op zitten en kan jij lekker gaan slapen. Het is geen wonder dat je je buikbaby nu zo goed voelt, want hij is al 32,5 centimeter en weegt 700 gram.

Rikketik: het hartje horen kloppen

Vanaf deze week kun je het hartje van je baby horen met een houten toeter! Door te voelen waar je baby ligt en de toeter daar te houden kan vanaf nu iedereen het hartje horen. Iedereen… behalve jij. Het vereist namelijk de lenigheid van een slangen- mens om zelf met je oor bij de toeter te komen. Over een paar weken, als je buik wat groter is, zal dit je wel lukken! Maar nu vinden vooral je partner, je vriendin en eventuele andere kin- deren het fantastisch.

Het grote verschil met dit ‘horen van het hartje’ en het horen van het hartje bij de verlos-kundige, is dat je het nu rechtstreeks hoort. De dop- tone die de verloskundige gebruikt geeft de geluid-weerkaatsing weer. Als je niet aan een houten toeter kunt komen, kan je het ook proberen met een rolletje wc-papier. Dit is wel wat lastiger te horen, maar oefening baart kunst. Hoe verder de zwangerschap vordert, des te makkelijker het wordt om zo het hartje te horen.