Mentale sprongen bij je baby

Sprongen

Het onderzoek naar sprongen, dat begon in 1971 bij Jane Goodall en de chimpansees in Tanzania, heeft ertoe geleid dat we ontdekten dat baby’s van tijd tot tijd meer huilen, ontroostbaar zijn en niet te achterhalen is waarom ze nou precies huilen. Een van de meestgestelde vragen van ouders is dan ook ‘waarom huilt mijn baby’? We kwamen er tijdens het onderzoek naar de mentale sprongen achter dat deze fase, waarin je baby meer huilt en zich anders gedraagt dan normaal, te voorspellen is tot bijna de week nauwkeurig op basis van de uitgerekende datum. Deze lastige fase vond 10 plaats in de eerste 20 maanden van een baby: de 10 sprongen van Oei, ik groei! Leer alles over de sprongen in onze app.

Ontwikkelingssprongen bij je baby

Ontwikkelingssprongen bij je baby

Bij elk sprongetje dat je baby maakt, krijgt hij er een nieuw waarnemingsvermogen bij. Door dat ene nieuwe vermogen is hij in staat talloze nieuwe dingen waar te nemen, te zien, te horen, te proeven, ruiken en voelen. Al deze dingen waren er allang in zijn omgeving, maar voor de sprong kon hij deze nog niet opmerken omdat zijn hersenen het nog niet konden verwerken. De eerste 7 sprongen zal je baby doormaken in het eerste jaar en sprong 8, 9 en 10 vinden plaats in het tweede jaar van je kindje.

"De Oei, ik groei! app was een game-changer voor onze familie. Het hielp ons de groei van onze baby te begrijpen en ons aan te passen aan zijn veranderende behoeften."

Gepersonaliseerd sprongenschema

Gepersonaliseerd sprongenschema

Gelukkig kun je voorbereid een sprongetje ingaan en weet je precies wanneer de lastige fase bij jouw baby van start gaat. Met het ingebouwde en gepersonaliseerd sprongenschema in onze app zie je precies wanneer jouw baby in de lastige fase en in de de vaardigheden fase zit. Dit schema is opgebouwd vanaf de uitgerekende datum van jouw baby. 

Waarom de uitgerekende datum en niet de geboortedatum? De ontwikkeling van de hersenen gaat bij iedere baby in hetzelfde tempo en begint op hetzelfde moment: bij de bevruchting. De hersenen van je baby ontwikkelen zich niet alleen buiten de buik, maar ook in de buik. Een baby die 3 weken te vroeg wordt geboren, zit niet op dezelfde hersenontwikkeling als een baby die twee weken later is geboren. Daarom wordt er bij de hersenontwikkeling uitgegaan van de uitgerekende datum en niet de geboortedatum.

Spelletjes die de ontwikkeling van je baby stimuleren

Spelletjes die de ontwikkeling van je baby stimuleren

Wist je dat je de nieuwe vaardigheden die je baby in een sprong heeft geleerd, heel gemakkelijk kan bijhouden in onze app? Je kan ze gemakkelijk afvinken en dit kun je later nog eens terug kijken. Deze nieuwe vaardigheden van je baby kun je ook stimuleren door middel van spelletjes. In onze app vind je maar liefst 77 spelletjes. Per sprong staan de spelletjes aangegeven die je kan spelen met je kindje om de vaardigheden te stimuleren.

De 2 fases van een sprong

Een mentale sprong bij je baby bestaat uit 2 fases: de lastige fase en de vaardigheden fase. Tijdens de eerste fase zal je merken dat je baby zich anders gaat gedragen dan normaal, zijn wereld verandert en daar moet hij aan wennen. Zodra je baby uit de lastige fase is komt hij terecht in de vaardigheden fase, waarin je merkt dat je baby nieuwe vaardigheden heeft ontwikkeld.

 

De eerste fase van een sprong: de lastige fase

De eerste fase noemen we de lastige fase. Deze fase kenmerkt zich sterk door de 3 H’s: huilerigheid, hangerigheid en humeurigheid. Er is een reden voor de lastige fase: baby’s huilen niet voor niets. Ze zijn van slag. Hun hersenen veranderen plotseling drastisch en daarmee de manier waarop zij de wereld om hen heen waarnemen ook. Deze 3 H’s zijn het visitekaartje voor elke sprong.

Maar er zijn ook kenmerken die bij elke sprong anders zijn. Een aantal voorbeelden: je baby slaapt slecht(er) tijdens een sprong, je baby eet slecht(er) tijdens een sprong, je baby heeft last van eenkennigheid tijdens een sprong of je baby wil niet verschoond worden. Of en hoeveel van deze kenmerken zich vertonen bij een sprong is bij elke baby anders. Onze app vertelt je welke kenmerken je per sprong bij je kindje kunt herkennen en je kunt deze kenmerken ook zelf bijhouden in de app. Zodra je weet dat je kindje in een sprong zit, kun je hem helpen met alles wat een sprong te bieden heeft en hem hierbij extra comfort bieden.

De lastige fase wordt vaak als pittig ervaren bij ouders, maar het nemen van een sprong heeft een groot voordeel: het geeft een baby de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Daarmee komen we terecht in de vaardigheden fase: het leuke deel!

 

De tweede fase van een sprong: de vaardigheden fase

Doordat je baby in de lastige fase huilerig en hangerig is, ga je als ouder vaak automatisch beter letten op je baby: je wil weten wat er aan de hand is. Hierdoor merk je sneller op dat je baby ineens veel meer weet en kan dan je dacht. Hij probeert ineens dingen te doen die je nog nooit eerder bij hem had gezien. Je baby heeft een sprongetje gemaakt in zijn ontwikkeling! Dit is de fase waar ouders naar uitkijken: de vaardigheden fase. Deze fase begint rond het einde van de lastige fase of juist net na de piek daarvan. In deze fase is je baby over de schok heen van de ‘nieuwe wereld’ die voor hem openging. Je baby begint nu de nieuwe wereld te ontdekken. Sommige dingen zijn volledig nieuw, andere dingen zijn bekend maar ervaart hij nu op een andere manier. De vraag is: welke onderdelen gaat je baby als eerste verkennen? Jouw baby maakt zijn eigen keuzes hierin. Afhankelijk van de aanleg, voorkeur en temperament. De ene baby probeert alles even uit, de andere is helemaal weg van één ding en focust zich eerst daarop.

De 10 sprongetjes

Tijdens ons onderzoek naar mentale sprongen hebben we ontdekt dat deze fase waarin je baby vaker huilt en zich anders gedraagt dan normaal, eigenlijk vrij nauwkeurig kan worden voorspeld aan de hand van de uitgerekende datum. Ontdek de sprongen van je baby op onze website, met behulp van onze sprongenschema.

Meer over sprongen
Sprong 1
WEEK 4 - SENSATIES
Vanaf week 4 komt je baby in sprong 1, de wereld van sensaties. De eerste signalen van het eerste sprong van je baby zullen verschijnen tussen week 4 en 6 na de uitgerekende datum.
Meer over sprong 1
Sprong 2
WEEK 7 - PATRONEN
Vanaf week 7 gaat je baby sprong 2 in: de wereld van patronen. Je baby kan tussen week 7 en week 10 na de uitgerekende datum de eerste signalen van sprong 2 tonen.
Meer over sprong 2
Sprong 3
WEEK 11 - VLOEIENDE OVERGANGEN
Rond de 11 weken kun je tekenen zien van de volgende ontwikkeling die eraan komt: sprong 3, de wereld van soepele overgangen. Je baby ontwikkelt weer een nieuwe vaardigheid!
Meer over sprong 3
Sprong 4
WEEK 14 - GEBEURENISSEN
Vanaf week 14 begint sprong 4! De eerste signalen van sprong 4 zullen verschijnen tussen week 14 en 20 na de uitgerekende datum. Tijdens sprong 3 heeft je baby geleerd om verschillende vloeiende overgangen, patronen of sensaties waar te nemen zonder enige verbinding te zien.
Meer over sprong 4
Sprong 5
WEEK 22 - RELATIES
Vanaf 22 weken komt je baby in de wereld van relaties. Welkom bij sprong 5! Sprong 5 is geen kleine sprong. Dit is een enorme sprong! Waarom? Deze sprong stelt je baby in staat om de relaties tussen alle eerdere sprongen te begrijpen.
Meer over sprong 5
Sprong 6
WEEK 33 - CATEGORIEEN
Vanaf week 33 zal de wereld van categorieën aan je deur kloppen, sprong 6. De eerste signalen van sprong 6 zullen verschijnen tijdens de weken 33 tot 38. Zodra je baby “categorieën” kan waarnemen, zullen ze zich realiseren dat ze de wereld in groepen kunnen indelen.
Meer over sprong 6
Sprong 7
WEEK 41 - OPEENVOLGINGEN
Rond 41 weken begint sprong 7, de wereld van opeenvolgingen. Tussen 41 en 47 weken leert je baby niet alleen onderzoeken door te pakken of uit elkaar te halen, maar ook constructiever te handelen.
Meer over sprong 7
Sprong 8
WEEK 51 - PROGRAMMAS
Hiep, hiep, hoera! Tijdens deze sprong viert je baby zijn eerste verjaardag. Je baby zal niet alleen een sprong maken in zijn mentale ontwikkeling, maar zal ook veranderen van een baby in een dreumes!
Meer over sprong 8
Sprong 9
WEEK 59 - PRINCIPES
Rond de 59 weken kun je tekenen zien van de volgende sprong: sprong 9. Welkom in de wereld van principes. Als je dreumes de sprong heeft gemaakt, merk je dat ze allerlei “programma's” soepeler, natuurlijker en duidelijker uitvoeren.
Meer over sprong 9
Sprong 10
WEEK 70 - SYSTEMEN
Rond de 70 weken is je dreumes klaar voor een nieuwe sprong in de wereld van systemen: sprong 10. Dit is de laatste sprong, althans de laatste die we hebben vastgelegd. In sprong 10 zie je je dreumes zich bewust worden van systemen na deze sprong!
Meer over sprong 10

Krijg meer inzicht in je baby's ontwikkeling met onze app

Schrijf je in voor onze sprongenwekker

  • Blijf op de hoogte wanneer er een sprong begint
  • Leer wat jouw baby doormaakt tijdens de mentale sprongen
  • Ontvang tips en uitleg over elke ontwikkelingsfase

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*