Zwanger Week 20

Zwanger Week 20

Jouw inmiddels 25 centimeter lange buikbaby heeft nu ook echte nageltjes. Althans, ze zijn nog niet helemaal zoals onze nagels zijn. Ze zijn veel zachter en te vergelijken met vliesjes. Dat zullen ze ook de eerste weken na de geboorte nog zijn. Juist daarom wordt ook altijd gezegd dat je in die periode de nageltjes nog niet moet knippen.

Doen!

Deze week heb je waarschijnlijk je 20-weken echo. Deze echo heeft een medisch karakter, het is geen pretecho. Er wordt gekeken naar de groei van de baby, de placenta en er wordt gekeken naar afwijkingen als een hazenlip, klompvoetje of open ruggetje. Tijdens deze echo kan ook het geslacht van de baby worden gezien. Geef vooraf aan of jullie het geslacht wel of juist niet willen weten.

Voel jij je buikbaby al?!

Helaas kan je niet precies zeggen op welke dag je voor het eerst je buikbaby voelt. De één voelde haar baby al een paar weken geleden (vaak als je al zwanger bent geweest) en de ander zal ook nu nog even geduld moeten hebben. Maar deze week is wel een week waarin veel vrouwen aangeven hun baby voor de eerste keer te voelen. Over mijlpalen gesproken, hang de vlag maar uit! Misschien vind je het voelen van je buikbaby nog een beetje moeilijk. Dat komt doordat je nu nog niet de ledematen van je buik- baby voelt, maar de gevol- gen van zijn bewegingen. Je baby heeft nu nog zoveel ruimte dat hij de baarmoeder en hierdoor de buikwand, nog niet aanraakt. Als hij zich beweegt, verplaatst zich wel ineens veel vruchtwater.

Dat kun je nu voelen. Het lijkt in het begin op wat gek geborrel in je buik. Veel vrouwen beschrijven het als een vlinder die rond dwarrelt in de buik. Je buik is inmid- dels al behoorlijk gegroeid. Misschien is je navel eruit ‘geplopt’, waardoor er een bobbeltje op de plaats van je navel zit. Maak je geen zorgen, dit komt vanzelf weer goed na de bevalling.