Zwanger Week 16

Zwanger Week 16

Je baby is en blijft bezig met de grootste groeispurt van zijn hele leven. Hij is nu 15 centimeter lang en hij weegt 100 gram. Hij kan niet eens meer in zijn geheel via een echo in beeld gebracht worden! Weer een mijlpaal… wat gaat de tijd snel. Geniet ervan!

HCG maakt plaats voor progesteron

Tot nu toe stond jouw lichaam onder invloed van het hormoon HCG. Dat hormoon was verantwoor- delijk voor die bekende en typische zwangerschaps-kwaaltjes. Vanaf deze week neemt het hormoon progesteron het over van het hormoon HCG. Helaas wil dit niet zeggen dat je vanaf nu totaal geen zwangerschaps kwaaltjes meer hebt. De typische kwaaltjes maken nu plaats voor het ‘weke lichaam en de weke geest’. Progesteron is namelijk een echte weekmaker. Je wordt letterlijk en figuurlijk een zachter mens. Dit proces gaat echter zo geleidelijk dat je het niet als kwaaltje zult ervaren. Vanaf nu ben je weer ‘queen of the world’. Je zult ook merken dat je niet meer zo vaak naar het toilet hoeft.

Dat komt doordat je baarmoeder nu boven je schaambeen uit komt en hierdoor is er weer wat meer ruimte voor de blaas. Je kunt je baarmoeder nu ook goed voelen. Ga eens plat op je rug liggen met je benen opgetrokken en voel aan je buik. Die ‘bal’ die je voelt is je baarmoeder! Het is niet zo gek dat je baarmoeder aanvoelt als een harde en flexibele bal. Sinds de bevruchting is deze namelijk tien keer zo zwaar geworden.

Woog hij eerst zo’n 100 gram, nu weegt hij een kilo! Sommige vrouwen krijgen iets hardere ontlasting dan voorheen. Dat is ook de schuld van het hormoon progesteron. Deze maakt alles in je lichaam wat weker en slapper. Hierdoor hoopt de ontlasting zich vaak wat langer op, waardoor deze harder wordt. Door goed te eten en rekening te houden met de slappere darmen, voorkom je echte kwaaltjes als aambeien.