Baby’s slapen anders dan volwassenen

Slaap

Slaap, een klein woord van vijf letters met een enorme impact op je leven. Je beseft pas hoe groot die impact is als je een baby krijgt. Slaap, of liever het gebrek daaraan, is een belangrijk onderwerp als we het over pasgeborenen hebben. Als kersverse ouder wil je niets liever dan een effectieve slaapoplossing, een toverformule die je baby helpt (goed) te slapen. Helaas bestaat zoiets niet, omdat baby’s andere slaapbehoeften hebben dan volwassenen. Maar maak je geen zorgen, wij geven inzicht in het uitdagende maar wonderbaarlijke en gezonde slaappatroon van je baby. Leer meer over slaap en de 10 sprongen in onze app.

Wie heeft eigenlijk het spreekwoord ‘slapen als een baby’ bedacht?

Slaap bij pasgeboren baby’s

Slaap bij pasgeboren baby’s

Na het doorknippen van de navelstreng komt er geen melatonine (het hormoon dat je nodig hebt om in slaap te vallen) meer via het bloed van de moeder binnen bij de baby. Een baby is nog niet in staat om dit zelf aan te maken. Een pasgeboren baby toont nog helemaal geen dag- en nachtritme en het slaap-waakritme is chaotisch. Korte slaapjes, lange slaapjes, overdag of ‘s nachts; je baby slaapt wanneer het hem uitkomt. Gemiddeld gezien slaapt een pasgeboren baby 14-18 uur per dag, maar de ene baby heeft meer slaap nodig dan de ander. De slaapcyclus van een pasgeboren baby is veel korter dan van een volwassene: gemiddeld 45 minuten. Volwassenen zijn in staat om meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen, maar voor een baby werkt dat anders. Zij kunnen de cycli niet aan elkaar koppelen en worden vaak na 1 slaapcyclus (van 45 minuten) weer wakker. Vanaf 2 maanden begint je baby de allereerste voorlopers van een slaap-waakritme te ontwikkelen. Dat betekent niet dat jij dat al meteen begint te merken, maar het nachtritme is biologisch gezien begonnen. Je baby zal subtiele verbeteringen gaan vertonen.

Ben je benieuwd hoe andere ouders omgaan met slaap (of het gebrek ervan) van hun baby? Stel je vraag of praat mee over slaap (of de vele andere onderwerpen) op het forum in onze app!

Baby’s slaapcyclus

Dag- en nachtritme en slaap-waakritme bij baby’s

Om te slapen op de manier dat volwassenen dat doen is er een gedeelte in de hersenen (een groep zenuwcellen in de hypothalamus die hun dagelijkse ritme oplegt aan de rest van het lichaam) nodig dat bij baby’s nog niet volledig ontwikkeld is. Als je denkt aan een dag- en nachtritme dan denk je al snel aan slapen en wakker worden, echter het slaap-waakritme is slechts een onderdeel van de vele dag- en nachtritmes. Midden in de hersenen zit een gedeelte dat alle vormen van dag- en nachtritmes regelt. Dit gedeelte staat in verbinding met de ogen en neemt dus op die manier waar of er licht is of niet en daarmee of het dag of nacht is. Je zal je dan wellicht afvragen wanneer een kind een volgroeid slaap-waakritme heeft. Vanaf 2 maanden begint je baby de eerste voorlopers van een slaap-waakritme te ontwikkelen, dat merk je echter niet meteen. Een dag- en nachtritme ontwikkelen kan pas wanneer een baby zelf in staat is om melatonine aan te maken.

Tussen de 3 en 6 maanden begint er steeds meer een patroon te ontwikkelen in de aanmaak van melatonine in de nacht. Je baby zal nu steeds meer vaste uren hebben waarop hij slaapt. Helaas kan dit nieuwe ritme weer verstoord worden door een sprongetje. Gelukkig is dat een tijdelijke verstoring en is het fijn om te merken dat je baby een ritme begint te krijgen. Hou er rekening mee dat iedere baby anders is en het niet erg is als jouw baby in die leeftijd nog geen vaste(re) slaap- en waakuren heeft.

 

Slaap van je baby tijdens een sprong

Tijdens een sprongetje slapen veel baby’s niet zo goed als ze normaal slapen. Ze worden vaak weer sneller wakker. Zodra je baby op jou slaapt en je legt hem weg, zal je merken dat hij meteen weer wakker wordt en je weer opnieuw moet beginnen met hem in slaap te krijgen. Het lijkt erop dat baby’s tijdens een sprong niet in de rustige slaap kunnen komen. Het kan dat baby’s tijdens een sprongetje een relatief langere periode in de remslaap meemaken om zo nieuwe hersenconnecties aan te kunnen maken. Dit zorgt ervoor dat je baby om het minste of geringste wakker wordt: tijdens de remslaap (lichte slaap) wordt je makkelijker wakker. Dit is ook zo bij volwassenen. Tijdens de sprongen is het van belang om je baby de kans te geven om die langere remslaapjes te kunnen maken. Lukt dat alleen op jouw vertrouwde schoot? Geef hier dan aan toe, ondanks dat je wellicht nog een hoop andere dingen te doen hebt. Als je baby relaxter wakker wordt, heeft niet alleen hij het makkelijker, maar uiteindelijk ook het hele gezin.

Jouw slaap en je baby’s slaap: geen goede match

Jouw slaap en je baby’s slaap: geen goede match

Volwassenen en baby’s hebben heel andere slaapbehoeftes en dit botst. Meestal zijn het de ouders die eronder lijden en niet de baby’s. Indirect bepaalt de slaapbehoefte van je baby jouw slaapritme en dat kan nog weleens lastig zijn. Het is voor een baby heel normaal om (vaker) ‘s nachts wakker te worden. Jij moet echter je bed uit, bent uit je slaapcyclus en je moet daarna weer in slaap komen. Dit kan als gevolg hebben dat je de volgende ochtend helemaal brak wakker wordt. Door het slaapgedrag van je baby te begrijpen, te weten wat je te wachten staat en te weten wat je kunt doen, maak je het jezelf makkelijker. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer jullie slaapbehoeftes gaan overeenkomen. En bedenk: wanneer hij een puber is, krijg je hem het bed niet meer uit!

Zo help je je baby beter slapen

Wanneer je baby moeite heeft met in slaap vallen

In slaap vallen kan soms een uitdaging zijn voor een baby, vooral voor een pasgeboren baby. Doordat een pasgeboren baby nog geen dag- en nachtritme heeft zijn de dagen en nachten voor hem hetzelfde. Maar ook een wat oudere baby kan moeite hebben met in slaap vallen. Dat je baby slaap nodig heeft, is duidelijk, maar elke baby gaat door fases van minder goed slapen. Alles wat een baby leert en ontdekt, moeten de hersenen verwerken. Dit verwerken gebeurt grotendeels tijdens de slaap. Ook honger, oververmoeidheid, slaapregressies en omgevingsfactoren kunnen een boosdoener zijn. Soms wil je baby overdag niet slapen, soms niet ‘s nachts en sommige baby’s hebben er zowel overdag als in de nacht moeite mee.

Er zijn gelukkig wel een aantal slaaptips om je baby te helpen met in slaap vallen:

  • Creëer een rustgevende slaapomgeving
  • Ontwikkel een slaapritueel
  • Let op vermoeidheidssignalen, een oververmoeide baby slaapt juist slechter
  • Stimuleer vaste bedtijden zowel overdag als ‘s avonds
  • Blijf consistent

 

Baby’s en doorslapen: kan dat?

De medische definitie van doorslapen is dat een baby 5-6 uur achter elkaar slaapt. Een pasgeboren baby is nog niet in staat om de hele nacht te kunnen doorslapen. Het is mogelijk dat een baby vanaf 3 maanden gaat doorslapen, maar de meeste baby’s doen dit pas later. Dit voelt echter voor jou als ouder misschien nog niet als doorslapen, omdat je zelf vaak 8 uur slaap achter elkaar nodig hebt. Vanaf 6 maanden is een baby vaak in staat om 8 uur achter elkaar te slapen. Maar denk eraan dat elke baby anders is en als jouw baby met 6 maanden nog een aantal keer per nacht wakker wordt, is dat ook heel normaal. Er zijn periodes dat baby’s last kunnen krijgen van verlatingsangst. Dit kan ook in de nacht opspelen. Meestal begint de verlatingsangst wanneer je baby rond de 9 maanden is, maar dit kan ook al beginnen vanaf 6 maanden. Als je baby in de nacht wakker wordt en merkt dat hij alleen is, zal hij denken dat je hem verlaten hebt. Sliep je baby de nachten door, dan kan het zijn dat hij nu ineens weer vaker wakker wordt in de nacht.

Goed om te weten: 90% van de ouders heeft moeite met slapen sinds ze een baby hebben. Het ligt niet aan jou. Het ligt niet aan je baby. Je baby’s slaapbehoeftes en die van jou botsen van nature.