Vlekjesziekten bij kinderen

Je kind is ziek en heeft vlekjes of blaasjes.

Er zijn verschillende kinderziekten waarbij vlekjes horen. In dit artikel lees je over vlekjesziekten bij kinderen.

Bijna elk kind krijgt in zijn jonge leven wel een keer zo’n ziekte. Overigens betekent uitslag op je kindjes huid niet altijd dat hij een van de vlekjesziekten heeft, hij kan ook een allergische reactie hebben. Vlekjesziekten worden veroorzaakt door een bacterie of een virus en zijn besmettelijk. Besmetting gebeurt meestal via de mond of neus (speeksel) of via de handen. Een kind is vaak al een tijdje besmet voordat dit zich uit in ziek worden.

In deze tijd kunnen ze wel al anderen besmetten. Als je kind een bepaalde ziekte heeft gehad of ertegen ingeënt is, dan heeft hij weerstand opgebouwd tegen die ziekte. Hij zal het dan niet nog een keer krijgen of alleen in een veel mildere vorm. De volgende ziekten met vlekjes zijn er:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Waterpokken

Dit begint vaak met een verkoudheid. Vervolgens krijgt je kindje koorts en uitslag in de vorm van blaasjes en rode vlekjes over zijn hele lichaam. Probeer krabben te voorkomen, want dan kunnen de plekken gaan ontsteken. Na een paar dagen drogen de blaasjes uit en wordt de jeuk minder. Het kan wel nog een paar weken duren voordat alle plekjes (waterpokken) zijn verdwenen.

Roodvonk

Deze ziekte begint met koorts en keelpijn. Je kind kan er erg ziek van zijn. Bij roodvonk wordt de tong eerst wit en na een paar dagen rood en dik. Dan ontstaan er rode vlekjes over het hele lichaam. De koorts zal tegen die tijd gaan dalen en een paar dagen erna verdwijnt ook de uitslag weer. De huid kan na een paar weken wel nog gaan schilferen.

De vijfde ziekte

Als je kind de vijfde ziekte heeft, begint het met rode wangen en een rode uitslag die zich verspreidt over het hele lijf. Soms zijn er zoveel vlekken dat ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Je kind kan ook koorts krijgen, maar dat hoeft niet. Na een dag of tien zijn de vlekjes meestal weer verdwenen.

De zesde ziekte

Bij de zesde ziekte krijgt je kind hoge koorts en soms zetten ook de klieren in zijn hals en achter zijn oren flink op. Tussen de drie en vijf dagen later daalt de koorts weer, maar dan ontstaan er rode vlekjes; eerst in het gezicht en later over zijn hele lichaam. Binnen een paar dagen trekt dit weer weg en gelukkig jeukt deze uitslag niet.

Rode hond

Hiertegen zijn de meeste kinderen tegenwoordig ingeënt via de BMR-prik. Je kind krijgt bij Rodehond (rubella) eerst opgezette klieren achter zijn oren. Een dag later ontstaan er rode vlekjes in zijn gezicht en achter zijn oren en dit verspreidt zich verder over zijn lichaam. De uitslag verdwijnt na een paar dagen. Let op: voor zwangeren kan besmetting met deze ziekte gevaar opleveren voor het ongeboren kind.

Mazelen

Ook hiertegen zijn de meeste kinderen beschermd door de BMR-prik. De mazelen beginnen net als waterpokken met een verkoudheid. Na een dag of drie verschijnen er aan de binnenkant van de wangen witte plekjes. Op dag vier of vijf zijn er ook paarsrode vlekjes te zien in je kindjes gezicht en achter zijn oren. Dit gaat verder over zijn hele lijf. Na zeven tot tien dagen is je kind weer beter.

Meningokokke

Dit is een zeldzame maar wel levensbedreigende ziekte. Symptomen zijn hoge koorts, overgeven, spierpijn, hoofdpijn en sufheid. De vlekjes die over het hele lichaam kunnen zitten, zijn puntvormig en donkerrood of blauwrood. Als je kind dit soort vlekjes heeft, raadpleeg dan direct een arts.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*