Wat is een verkoudheid?

Als iemand ademt of hoest komen er kleine virusdeeltjes in de lucht terecht. Degene die deze licht inademt krijgt het virus binnen. In dit artikel lees je meer over het virus dat verkoudheid veroorzaakt.

Een verkoudheid is het gevolg van een virus dat je via de lucht of via lichaamsdelen binnen krijgt.

Het virus verspreidt zich niet alleen via de lucht, maar ook bijvoorbeeld via handen. Stel: jij snuit je neus, wast je handen niet en pakt daarna een speeltje, dat speeltje stopt je kind in zijn mond. Het virus kan zich nu in de slijmvliezen van je kind gaan ontwikkelen. Meestal houdt het lichaam een doorbraak van het virus tegen. De keer dat het lichaam het virus voordat het zich uit niet kan tegenhouden, word je verkouden.

‘Het’ virus

‘Het’ virus bestaat eigenlijk helemaal niet. Er zijn nu al meer dan 200 soorten verkoudheidsvirussen bekend. Ze zijn allemaal anders, maar hebben allemaal dezelfde effecten: een volle neus.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Najaarse en winterse verkoudheden

Heb je je ooit afgevraagd waarom een verkoudheid vaker voorkomt tijdens het najaar en de winter? Dit komt hierdoor:

  • We zitten in de winter meer binnen in een afgesloten ruimte, lekker dicht bij elkaar…
  • Als de verwarming aanstaat is het warmer en droger in huis. Hierdoor vermindert de natuurlijke weerstand die de slijmvliezen normaal gesproken in staat stellen te voorkomen dat je ziek wordt. Hierdoor loop je een grotere kans op een verkoudheid.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*