Zeer besmettelijke virusziekte – Mazelen

Mazelen is een virusziekte die zeer besmettelijk is.

Het is een zogenaamde vlekjesziekte: vlekjes in de vorm van huiduitslag zijn kenmerkend voor de ziekte. In dit artikel lees je over de mazelen.

De ziekte begint vaak met een verkoudheid. Als daar koorts bij komt, dan zul je in eerste instantie denken aan een flinke griep. Na een dag of drie verschijnen er aan de binnenkant van de wangen witte plekjes. Op dag vier of vijf zijn er ook paarsrode vlekjes te zien in je kindjes gezicht en achter zijn oren. Dit gaat verder over zijn hele lijf. Na zeven tot tien dagen is je kind weer beter. Mazelen is besmettelijk vanaf een dag of twee voordat de uitslag verschijnt tot een dag of vijf erna. De ziekte wordt verspreid via vochtdruppeltjes, bijvoorbeeld door hoesten of niezen.

Behandeling

Voor deze ziekte bestaat geen behandeling. Wel wordt je kind er tegen ingeënt via het rijksvaccinatieprogramma. De zogenaamde BMR-prik die je kind twee keer in zijn jeugd krijgt (bij 14 maanden en bij 9 jaar) beschermt hem tegen de ziekte.
Meestal zal de huisarts bij mazelen een antibioticum voorschrijven. Daarnaast is bedrust heel belangrijk. Dit helpt het herstel en verkleint het risico op het echt doorzetten van de ziekte. Mazelen hoeft geen ernstige gevolgen te hebben ook al kan je kindje zich er wel flink ziek door voelen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Pas als de ziekte echt zou doorzetten, kunnen er ernstiger complicaties optreden. Je moet dan denken aan middenoorontsteking, longontsteking of zelfs hersenvliesontsteking. Iemand die eenmaal de mazelen heeft gehad, is er voor de rest van zijn leven immuun voor.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*