Waterpokken

Waterpokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus.

Het is een erg besmettelijke ziekte. Waterpokken begint vaak met een verkoudheid en in principe hoef je geen arts te raadplegen. In dit artikel lees je meer over waterpokken.

Een kind met waterpokken is vaak al besmettelijk voordat het zelf de symptomen van de ziekte heeft.

Symptomen

Waterpokken begint vaak met een verkoudheid. Je kind kan hangerig en grieperig zijn. Vervolgens krijgt je kindje meestal koorts en in ieder geval uitslag in de vorm van rode vlekjes over zijn hele lichaam. Deze vlekjes veranderen al snel in blaasjes die met vocht zijn gevuld. De blaasjes kunnen flink jeuken. Probeer krabben te voorkomen, want dan kunnen de plekken gaan ontsteken en ook littekentjes worden. Na een paar dagen drogen de blaasjes uit en wordt de jeuk minder. Het kan wel nog een paar weken duren voordat alle plekjes zijn verdwenen. Overigens zit niet elk kind helemaal onder de blaasjes. De een heeft er meer last van dan de ander, net als van de overige mogelijke ziekteverschijnselen bij waterpokken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Behandeling

Bij waterpokken hoef je geen arts te raadplegen, tenzij je kind erg hoge koorts krijgt of als de blaasjes gaan ontsteken. Je kind mag in principe naar buiten.

Tegen de jeuk zijn verschillende middeltjes te verkrijgen. Verder helpt het om losse, luchtige kleding aan te trekken.

Als je al een keer waterpokken hebt gehad ben je normaal gesproken voor de rest van je leven immuun. Het virus dat de waterpokken veroorzaakt blijft wel in het lichaam aanwezig en kan later een huiduitslag veroorzaken die ‘gordelroos’ heet.

Waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor hoogzwangeren die zelf nog nooit de waterpokken gehad hebben, pasgeboren baby’s en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Probeer je kindje uit de buurt van deze mensen te houden als hij besmet is met de waterpokken.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*