Rodehond

Rodehond is een zeer besmettelijke

Rodehond is een zeer besmettelijke, maar voor kinderen tamelijk onschuldige virusziekte die onder de zogenaamde vlekjesziekten valt. In dit artikel lees je over rodehond.

Symptomen

Je kind krijgt bij deze ziekte eerst opgezette klieren achter zijn oren. Een dag later ontstaan er rode vlekjes in zijn gezicht en achter zijn oren en dit verspreidt zich verder over zijn lichaam. De uitslag verdwijnt na een paar dagen. Je kind kan er ook lichte koorts bij krijgen. De ziekte verspreidt zich via de lucht door hoesten en niezen. De besmettelijkheid begint ongeveer tien dagen voordat de huiduitslag zichtbaar is en kan tot tien dagen erna duren.

Behandeling

Voor deze ziekte bestaat geen behandeling. Je kunt je kind paracetamol geven tegen de pijn. Het is ook belangrijk om hem veel te laten drinken. Gelukkig is rodehond voor je kind geen gevaarlijke ziekte. Je kindje wordt via het rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen rodehond. De zogenaamde BMR-prik die je kind twee keer in zijn jeugd krijgt (bij 14 maanden en bij 9 jaar) beschermt hem tegen de ziekte.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Rodehond en zwangerschap

Voor kinderen is rodehond redelijk onschuldig. Bij zwangeren kan besmetting met deze ziekte echter gevaar opleveren voor het ongeboren kind. Vooral in een vroeg stadium in de zwangerschap kan het voor ernstige complicaties zorgen en kan het zelfs tot een miskraam leiden. Het ongeboren kind kan er ernstige afwijkingen aan gehoor, ogen en hart aan overhouden. Vraag eventueel meer informatie over zwangerschap en rodehond aan je verloskundige.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*