Zwanger worden: wanneer ben je vruchtbaar?

Als je zwanger wilt worden is het handig als je weet wanneer je vruchtbaar bent. Vrij je op vruchtbare dagen, dan vergroot je namelijk de kans op een zwangerschap. Maar hoe weet je nou precies wanneer je vruchtbaar bent? Bereken het met de ovulatiecalculator.

Om er achter te komen wat jouw vruchtbare dagen zijn, is het handig om je menstruatiecyclus goed te kennen. Een gemiddelde cyclus is 28 dagen. Dag 1 is de eerste dag van je menstruatie. Op de helft van de cyclus (op dag 14 dus) heb je een eisprong. Dan ben je vruchtbaar! Vrij drie dagen voor de eisprong, dan is de kans op bevruchting het grootst. De zaadcellen liggen dan klaar in je baarmoederhals op het moment van de eisprong. Zo kan de rijpe eicel bevrucht worden. Vrij je na de eisprong, dan is de kans op bevruchting niet meer zo groot.

Je eisprong herkennen

Naast goed in je agenda bijhouden wanneer je eisprong is, kun je ook op signalen van je lichaam letten die aangeven dat je vruchtbaar bent. Signalen die kunnen duiden op een eisprong zijn:

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu
  • Buikpijn in de buurt van je eierstokken. Te vergelijken met menstruatiepijn. Dit wordt ook wel ovulatiepijn genoemd.
  • Gespannen, gevoelige borsten.
  • Andere afscheiding: rond de eisprong is de vaginale afscheiding natter, draderiger en helderder van kleur

Vaginale douches

Gebruik als je zwanger wilt worden liever geen vaginale douches. Deze tasten je baarmoederslijmvlies aan. De draderige afscheiding heeft tijdens een eisprong juist een functie: de zaadcellen kunnen zo beter in de baarmoeder komen, waardoor de kans op een bevruchting toeneemt.

Ovulatietest

Is jouw menstruatiecyclus onregelmatig of vind je het moeilijk om je vruchtbare dagen te herkennen? Dan kun je bij de drogist of apotheek ovulatietesten kopen. Deze testen geven aan wanneer jouw eisprong is (en dus vruchtbaar bent) en wanneer je dus een grotere kans hebt om zwanger te worden als je vrijt. Bereken hier je vruchtbare periode.

TIP:

Zwangerwijzer.nl: Website met een test over je gezondheid en zwanger worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*