Zwanger worden; hoe vaak en wanneer vrijen?

Als je eenmaal besloten hebt dat je zwanger wilt worden, dan hoop je natuurlijk dat het zo snel mogelijk raak is. In eerste instantie is het niet nodig om ‘op de kalender’ te vrijen. Maar hoe vaak en op welke dagen van je cyclus moet je dan vrijen om te zorgen dat je zo snel mogelijk zwanger bent?

Allereerst: probeer zo ontspannen mogelijk om te gaan met het feit dat je zwanger wilt worden. Als je net gestopt bent met een hormonaal voorbehoedsmiddel (anticonceptiepil, NuvaRing, hormoonspiraaltje), dan kan het even duren voordat je een normale, regelmatige menstruatiecyclus hebt. Laat het vrijen lekker ongecompliceerd blijven, maar doe het wel regelmatig. Drie keer per week is een goede richtlijn.

Vruchtbare week

Vrij in je vruchtbare week om de dag, dan ligt er altijd een voorraad zaadcellen klaar als de eisprong plaatsvindt. Bij een cyclus van vier weken (= 28 dagen) ben je het meest vruchtbaar tussen de negende en veertiende dag (= eisprong) van je cyclus. Heb je een cyclus van vijf weken, dan is je vruchtbare periode een week later. Als je op deze manier vrijt, heb je een behoorlijke kans om binnen een half jaar zwanger te zijn. Bij een onregelmatige cyclus (= de ene keer een cyclus van 27 dagen, dan weer een cyclus van 31 dagen) is het moeilijker om je vruchtbare periode te bepalen. Als je drie keer per week vrijt, zit je goed.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Kansen vergroten

Ben je na een halfjaar nog niet zwanger of wil je je kansen vergroten, dan is het belangrijk om heel goed op je eisprong te letten, want dan ben je dus vruchtbaar. Je bent inmiddels een tijd gestopt met anticonceptiemiddelen, dus als het goed is weet je nu hoe jouw menstruatiecyclus is. Je bent het meest vruchtbaar vlak voor je eisprong. Je kunt je eisprong herkennen aan het baarmoederslijm wat anders van structuur is.

Sommige vrouwen herkennen hun eisprong omdat ze dan ‘ovulatiepijn’ voelen, buikpijn in de buurt van de eierstokken. Veel vrouwen hebben rond de eisprong ook meer ‘zin’ en hun vagina is vochtiger. Een hulpmiddeltje van Moeder Natuur! Om er achter te komen wanneer je eisprong is, kun je ook een ovulatietest gebruiken. Ovulatietesten zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Of bereken hier jouw vruchtbare periode.

TIP:

Zwangerwijzer.nl: Website met een test over je gezondheid en zwanger worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*