Gezonde snacks voor baby, dreumes en peuter

Baby’s (vanaf 6 maanden), dreumesen en peuters hebben naast de drie maaltijden ook behoefte aan kleine  en gezonde snacks / tussendoortjes.

Ze zijn namelijk volop in de groei en een gezonde snack geeft ze energie om te spelen en te ontdekken. Hier ligt de nadruk wel op het woordje gezond, want ongezonde snacks kun je beter vermijden voor je baby, dreumes of peuter.

Natuurlijk mag je baby, dreumes of peuter wel eens een stukje taart, als er wat te vieren valt. En als hij een keer een chipje meepikt, is er ook geen man overboord. Maar maak hier geen gewoonte van.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Bied je baby, dreumes of peuter dagelijks op redelijk gezette tijden gezonde snacks aan. Bijvoorbeeld in de loop van de ochtend (tussen het ontbijt en de lunch) en in de loop van de middag (tussen de lunch en het avondeten). Dit voorkomt dat je kind de hele dag door kleine beetjes eet en zo krijgt hij toch voldoende energie om te spelen en te groeien.

Gezonde snacks tot 1 jaar

Vanaf 6 maanden krijgt je baby ook wat anders dan alleen maar (moeder)melk. Je introduceert dan groenten en fruit. En wat is er nou lekkerder en gezonder als snack dan een stuk fruit? Vaak wordt naast de borst- en flesvoeding ’s ochtends fruit gegeven en aan het eind van de dag groente. Naast groenten en fruit kun je je kind vanaf 6 maanden de volgende snacks geven:

  • Kinderkoek: bij de supermarkt zijn verschillende soorten koekjes verkrijgbaar geschikt voor baby’s en dreumesen. Op de verpakking staat aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is.
  • Soepstengel
  • Rijstwafel

Vanaf 1 jaar

Als je baby 1 is, mag hij met de pot mee-eten. Je kunt hem bovenstaande producten als snack blijven geven, maar je mag hem nu ook de volgende gezonde snacks geven:

  • Doosje rozijntjes
  • Gedroogde appeltjes of ander gedroogd fruit
  • Groenten uit het vuistje als een stuk komkommer
  • Een blokje kaas of plakje worst
  • Een zelfgemaakt ijsje van fruitpuree zonder toevoegingen

Verder kun je onderstaande producten gebruiken te vervanging van de ongezondere varianten. Let wel, ook al zijn ze gezonder, ze blijven suiker bevatten):

  • Lange vinger of eierkoek (beter dan een normaal koekje, maar er zit natuurlijk wel suiker in)
  • Een waterijsje (beter dan een roomijsje).

Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je de nieuwe vaardigheden kunt stimuleren met de Oei, ik groei! app of het boek!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*