Zwangerschaps- , kraambed- en nacontroles
Tijdens de zwangerschap zijn er gemiddeld 13 controles. Naast de zwangerschapscontroles zijn er ook kraambedcontroles en een nacontrole.
Iedere keer wordt de bloeddruk gemeten, naar de groei van de baby gevoeld en met een doptone naar het hartje van de baby geluisterd (vanaf 12 weken). Hoe verder je in de zwangerschap bent, des te vaker je op controle komt. Het aantal controles neemt toe, omdat er aan het eind van de zwangerschap meer complicaties kunnen optreden. De bloeddruk wordt goed in de gaten gehouden, de hartslag van de baby houden we extra in de gaten en we controleren of de baby nog voldoende beweegt.
De richtlijn voor de frequentie van de controles is als volgt:
- Tot 24 weken iedere 4 weken
- Van 24 tot 32 iedere 3 weken
- Van 32 tot 36 ieder 2 weken
- Vanaf 36 tot de bevalling ieder week
In de eerste week na de bevalling doet de verloskundige de kraambedcontroles. De kraamverzorgende houdt de conditie van moeder en kind bij in een kraamdossier. De verloskundige leest dit en bespreekt het met het kraamgezin en de kraamverzorgende. Zo weet ze of de baarmoeder goed slinkt, het bloedverlies normaal is en hoe het met de baby gaat. Als de moeder borstvoeding geeft, bespreken we hoe dat gaat.
Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling
Bekijk nuOok komt tijdens de kraambedcontroles anticonceptie aan bod: als je weer wilt vrijen en niet direct weer zwanger wilt worden, is het verstandig om anticonceptiemiddelen te gebruiken (tenzij je natuurlijk meteen weer zwanger wilt worden), ook als je volledige borstvoeding geeft!
Na 6 weken
Na 6 weken kan de moeder voor nacontrole komen. Tijdens de nacontrole kunnen we de hechtingen bekijken, de bloeddruk en het ijzergehalte meten. Ook bespreken we hoe het nu gaat. Knap je lichamelijk op? Heb je de controle over je bekkenbodem weer terug of verlies je soms nog wat druppeltjes urine? Hoe gaat het psychisch? Kan je het allemaal goed aan of moet je nog erg wennen aan het moederschap en de gebroken nachten? De nacontrole is niet verplicht, maar je wordt er wel voor uitgenodigd. Je mag zelf een afspraak maken voor de nacontrole met de verloskundigenpraktijk.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!