À terme

À terme staat voor de datum waarop je bent uitgerekend. Als je à terme bevalt dan houdt dat in dat je bevalt na een normale zwangerschapsduur.

Van een à terme bevalling is sprake als je bevalt tussen de 37 en 42 weken zwangerschap.

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen adertjes rondom de anus. Ze kunnen aan de binnenkant en aan de buitenkant zitten. Ze kunnen flink pijn doen en jeuken. Je kunt vooral in de laatste periode van je zwangerschap last krijgen van aambeien. Het ontstaan van aambeien kent verschillende oorzaken. Ten eerste worden de wanden van de bloedvaten onder invloed van de zwangerschapshormonen minder stevig.

De bloedvaatjes gaan dan sneller kapot. Schrik dus niet als er wat bloed bij je ontlasting zit. Daarnaast heb je in een later stadium van je zwangerschap vaak meer last van verstopping en moet je harder persen voor je ontlasting.

Door die druk kunnen de adertjes opzwellen en kapotgaan. Als je last hebt van aambeien is het belangrijk dat je veel drinkt en veel beweegt. Probeer ook voeding met veel vezels te nemen, zoals fruit, ontbijtkoek, zemelen en muesli. Ga daarnaast direct naar de wc als je aandrang voelt. Houd je last, dan zijn er bij de apotheek en drogist verschillende soorten zalfjes verkrijgbaar.

Aangezichtsligging

Van een aangezichtsligging is sprake als je baby met zijn gezicht naar beneden ligt. Een normale bevalling is in dit geval mogelijk, maar het is wel moeilijker dan bij een gewone ligging (achterhoofdsligging). De doorsnede van het gezicht van je baby is in deze positie namelijk groter. Bovendien geeft het hoofd in deze ligging minder druk op de baarmoedermond, waardoor de ontsluiting minder vlot kan verlopen. Na de geboorte kan je kindje er wat blauw en gezwollen uitzien in zijn gezicht. Dit trekt echter na een paar dagen weer weg.

Aangifte doen

Is je kindje geboren, dan moet je hem binnen een vast aantal dagen aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je kindje is geboren. Dit kan dus een andere gemeente zijn dan waar je woont. Binnen hoeveel dagen je precies aangifte moet doen, hangt af of je met een weekend of feestdagen te maken hebt. In principe heb je 3 werkdagen de tijd, maar kijk voor de zekerheid even op de website van de desbetreffende gemeente. Vaak moet je een afspraak maken voor de aangifte.

In de meeste gevallen zal de vader de aangifte doen. Is dit niet mogelijk, dan kan het ook worden gedaan door iemand anders die bij de bevalling aanwezig was of in wiens huis het kind is geboren.

Bij de aangifte moet je een aantal dingen meenemen: een trouwboekje of een bewijs vanvaderschap (als je dat hebt) en je identiteitsbewijs. Neem daarnaast ook een fototoestel mee en vraag of de ambtenaar een foto maakt als je de aangifte ondertekent, een uniek moment!

Let overigens goed op of je de naam van je kindje goed hebt opgeschreven. Is er eenmaal getekend, dan kun je de naam in principe niet meer veranderen.

Achterhoofdsligging

De achterhoofdsligging is de meest gangbare ligging waarin een baby aan het eind van de zwangerschap klaarligt voor de bevalling. Je baby ligt bij deze ligging met de voeten omhoog en met het achterhoofd ingedaald. Het hoofd heeft op deze manier de smalste doorsnede en past zo het beste door je bekken. Dit is dus de meest gunstige positie voor een bevalling.

Achternaam

Wat is achternaam?

Sinds 1 januari 1998 mag je zelf kiezen of je kind de achternaam van de vader of moeder krijgt. Ben je getrouwd, dan kun je bij je eerste kind de naam kiezen. Die achternaam geldt dan ook voor alle volgende kinderen binnen hetzelfde gezin. Als je als getrouwd stel de naam van de vader kiest, dan hoef je daarvoor verder niets te regelen.

Deze naam wordt namelijk automatisch gekozen. Kies je voor de naam van de moeder, dan moet je dat regelen, bij voorkeur voor de geboorte. Je moet dan bij de gemeente samen en persoonlijk officieel verklaren dat je kiest voor de naam van de moeder. Als je niet getrouwd bent, dan krijgt je kind automatisch de naam van de moeder. Je kunt wel kiezen voor de naam van de vader, maar dan moet die het kind eersterkennen. Dat kan al voor de geboorte.

 

Acupunctuur

Acupunctuur kan tijdens de zwangerschap helpen bij bepaalde klachten en kan ook als voorbereiding op de bevalling worden toegepast. Acupunctuur bestaat al duizenden jaren en is onderdeel van de Chinese geneeskunde. Het is erop gericht om de verstoorde balans in het lichaam weer in evenwicht te brengen.

Tijdens de zwangerschap kan de balans door hormonen verstoord raken en kun je last krijgen van de bekende zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, vermoeidheid en rugklachten. Omdat veel medicijnen tijdens je zwangerschap uit den boze zijn, kan acupunctuur een goed alternatief bieden dat veilig is voor jou en je ongeboren kind.

Behalve voor de normale kwaaltjes en als voorbereiding op de bevalling, wordt acupunctuur ook wel toegepast bij stuitligging, bij pijn tijdens de bevalling en bij problemen tijdens de kraamperiode.

Afscheiding

Tijdens de zwangerschap kun je meer last hebben van afscheiding uit je vagina dan anders. De slijmvliezen werken door de betere doorbloeding intensiever, wat leidt tot meer afscheiding. Warm weer en inspanning kunnen de hoeveelheid ook nog eens beïnvloeden.

Afscheiding is wit of helder van kleur en ruikt niet of een beetje zurig. Heeft je afscheiding een andere kleur, ruikt het vies en heb je bovendien last van jeuk, irritatie of een branderig gevoel, dan kun je last hebben van een schimmelinfectie die moet worden behandeld.

Alcohol

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je ongeboren kind. Regelmatig alcoholgebruik verhoogt de kans op groeivertragingen en aangeboren afwijkingen bij je baby. Ook heb je meer kans op een miskraam of een vroeggeboorte.
Alcohol komt bij je baby terecht via de navelstreng en je baby kan de alcohol in zijn lichaam niet goed afbreken. Omdat wetenschappelijk onderzoek nog niet heeft kunnen uitwijzen tot welke hoeveelheid het gebruik van alcohol niet schadelijk is voor het ongeboren kind, is het algemene advies om tijdens de zwangerschap helemaal geen alcohol te drinken.

Amnionpunctie
Anemie

Zie:
Bloedarmoede.

Angstgevoelens

Het is heel normaal om last te hebben van angstgevoelens tijdens de zwangerschap. Angst voor de verantwoordelijkheid, angst voor het verkeerd aflopen van de zwangerschap, angst voor de bevalling, noem het maar op. Oorzaak van deze gevoelens kunnen je hormonen zijn maar ook eerdere zwangerschapservaringen of ervaringen van mensen in je omgeving.

Loop je rond met angstgevoelens, praat er dan over met je verloskundige en als je dat wil ook met je partner. Het is belangrijk om je angstgevoelens aan te pakken, want de stress die deze gevoelens kunnen veroorzaken, is niet goed voor de ontwikkeling van je baby.

Apgarscore

Wat is Apgarscore? | Zwanger ABC

Vlak na zijn geboorte wordt je kind nauwkeurig onderzocht en krijgt hij een score volgens de apgarmethode. Je kindje wordt hierbij op vijf gebieden onderzocht: hartslag, ademhaling, spierspanning, prikkelreactie en huidskleur. Voor elk onderdeel kan je baby 2 punten scoren, in totaal dus 10.

Het onderzoek wordt een paar keer gedaan: een keer vlak na de geboorte, na vijf minuten en na tien minuten. De meeste baby’s halen overigens bij de eerste meting geen 10, dus maak je niet direct zorgen.

Een 8 of 9 is ook al heel erg goed. Bij een lagere score is er meestal wat extra zorg nodig in die eerste paar minuten. De meeste baby’s krijgen daarna alsnog een goede score.