Ovulatie Berekenen

Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?

Aangepaste cycluslengte:
Is je cyclus langer of korter dan 28 dagen, pas dan het aantal dagen aan.

Wat is ovulatie?

Een ovulatie, ook wel eisprong genoemd, is een onderdeel van je maandelijkse cyclus. Je ovulatie komt tijdens elke menstruatiecyclus tot stand, dit is eens in de maand. Tijdens de ovulatie barst de rijpe follikel, hierdoor komt de eicel vrij en maakt het haar weg naar de eileider. De eicel kan tot 24 uur na de ovulatie bevrucht worden. Wordt de eicel niet bevrucht? Dan zal deze oplossen en begint langzaam je menstruatie.

In Hét Zwangerschapshandboek vind je alle informatie over jouw ovulatie, de conceptie, de zwangerschap zelf en de bevalling. Zo kun je goed geïnformeerd de juiste keuzes maken voor jou en je kleintje.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Om zwanger te raken is het handig als je weet wat je meest vruchtbare dagen zijn. Om hierachter te komen moet je weten wat je menstruatiecyclus is. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, waarop dag 1 de eerste dag van je menstruatie is. Ongeveer op de helft van die cyclus (dag 14) vindt de eisprong plaats en ben je dus vruchtbaar. Onderstaand vind je een handige schematische weergave van je meest vruchtbare dagen.

Vruchtbare dagen

Hoe herken ik een eisprong?

Je kunt een eisprong herkennen aan de volgende ovulatie symptomen; 

  • Ovulatiepijn. De eisprong kan gevoeld worden door pijn in de onderbuik, ook wel ovulatiepijn genoemd. Het is een beetje vergelijkbaar met menstruatiepijn en het kan aanvoelen als een stekende pijn rondom je eileiders. Dit kan een paar uur aanhouden.
  • Stijgende of dalende lichaamstemperatuur. Tijdens de eisprong zal je lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad dalen, maar kort daarna stijgt deze ook weer met ongeveer een halve graad. Door je temperatuur meerdere malen per dag te meten, weet je wanneer de eisprong plaatsgevonden heeft. Het enige nadeel is dat het moment dat je erachter komt, de eisprong hoogstwaarschijnlijk al is geweest en je meest vruchtbare dagen al achter de rug zijn.
  • Verandering van afscheiding. Tijdens je vruchtbare dagen zul je merken dat het slijm uit je baarmoederhals verandert van structuur. Tijdens de vruchtbare periode is het cervixslijm doorzichtig en elastisch. Het voelt aan als glibberig en nat. Voor en na je vruchtbare dagen is het slijm romiger en een stuk stugger.
  • Gevoelige of pijnlijke borsten. Door de verandering in je hormonen kun je tijdens een eisprong last hebben van pijnlijke of gevoelige borsten.
  • (Doorbraak)bloedingen. Tijdens je ovulatie kun je licht bloedverlies ervaren, ook wel doorbraakbloedingen of ovulatiebloedingen genoemd. Op de dag van de eisprong verlies je dan enkele druppels bloed wat kan zorgen voor een wat bruinige afscheiding. Zo’n doorbraakbloeding kan geen kwaad, wel geeft dit weer wanneer de eisprong plaatsgevonden heeft.

Tip:

Houdt goed bij wanneer je ovulatie plaatsvindt, dit kan in je agenda of er zijn ook hele handige apps voor, zoals bijvoorbeeld Flo. Zo heb je de meeste kans om bevrucht te raken in die vruchtbare periode.

Wat als het niet lukt om zwanger te raken?

Het kan aan veel verschillende dingen liggen als het niet lukt om zwanger te raken. Mogelijk vindt er dan geen eisprong plaats, kan het eitje zich niet nestelen of is er sprake van onvruchtbaarheid. 

Binnen een tijdsbestek van een jaar is de kans aanzienlijk dat je zwanger raakt. Wil je zwanger worden, maar heb je het gevoel dat het niet gaat? Dan is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. De huisarts zal onderzoekjes afnemen of je doorverwijzen naar een gynaecoloog of een fertiliteitsarts.

Waarom word ik niet zwanger?

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*