Geslacht Baby Voorspellen

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby

Leefde je samen met de vader van de baby toen je zwanger raakte?

Hoe vaak heb je seks gehad in de maand dat je zwanger werd?

Ben je ouder dan 35?

Is de vader van de baby ouder dan 40?

Stond je onder stress toen je zwanger werd?

Heb je goed ontbeten met granen in de maand dat je zwanger werd?

Heb je tijdens je zwangerschap last van ernstigeochtendmisselijkheid (hyperemesis gravidarum)

Heb je geprobeerd af te vallen of op je gewicht te letten in de maanden voor de conceptie?

Rookten jij en je partner in de periode van conceptie?

Heb je pittig gegeten en veel zout gebruikt in de maanden voor conceptie?

Draagt de aanstaande papa lekker strakke boxershorts?

Jongen of een meisje?

Het ontdekken van het geslacht is een erg spannend moment in je zwangerschap. Krijg ik een jongen of een meisje? Meer dan de helft wil het geslacht al weten voordat ze bevallen. Maar het kan ook heel goed zijn dat je het graag als een verrassing wil houden. 

Vanaf ongeveer week 16 is het geslacht van je baby te zien op de echo. Maar… met deze test kun je nu al een idee krijgen of jij straks roze of blauwe muisjes serveert.

Een leuke quiz gebaseerd op wereldwijd wetenschappelijk onderzoek, maar met een knipoog. Want, ook al is alles op onderzoek gebaseerd, niet alle uitkomsten dragen hetzelfde gewicht.

Wat kwam bij jou uit de test?

Geslachtsbepaling bij de verloskundige: vanaf hoeveel weken is het geslacht te zien?

Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht goed zichtbaar, soms ligt je baby net verkeerd of heeft die z’n beentjes voor het geslachtsdeel liggen. Rond ongeveer 16 weken is het geslacht van een baby met redelijke zekerheid te bepalen. Hij of zij is dan ongeveer 15cm lang en weegt 100 gram. Het is voor het eerst dat je kindje niet meer in zijn geheel in beeld kan worden gebracht met de echo!

Buiten de buik gaat de ontwikkeling van je kindje natuurlijk gewoon door. Wist je dat onze app ‘Oei, ik groei!’ de (mentale) ontwikkeling van je baby precies beschrijft in de eerste 20 maanden van zijn/haar leven? Vol met tips en inzichten!

Geslachtsbepaling is geen officieel onderdeel van een echo

De geslachtsbepaling behoort niet tot een aparte echo of tot een officieel onderdeel van de 20 wekenecho. Toch wordt het geslacht vaak bekend gemaakt tijdens de 20 wekenecho.  Het kan zijn dat het geslacht van je kindje niet goed zichtbaar is, de echoscopist zal dan verder geen onderzoek doen naar het geslacht. 

Wil je niet weten wat het geslacht van je kindje is? Geef dit dan voor de 20 wekenecho aan zodat de echoscopist hier rekening mee kan houden.

Hoe wordt het geslacht bepaald?

Het geslacht van een baby wordt al bepaald vanaf het moment van bevruchting. Dit is afhankelijk van welke zaadcel van de man de vrouwelijke eicel bevrucht. De mannelijke zaadcel bevat een Y-chromosoom of een X-chromosoom. Het X-chromosoom staat voor een meisje en een Y-chromosoom staat voor een jongen. 

De vrouwelijke eicel bevat standaard het X-chromosoom. Het is dus aan de mannelijke zaadcel wat het geslacht van de baby wordt. Wordt het een jongen (XY)? Of toch een meisje (XX)?

En wist je dat zaadcellen met een Y-chromosoom (jongen) sneller zwemmen dan zaadcellen met een X-chromosoom (meisje)? Ze sterven daarentegen ook sneller dan een zaadcel met een X-chromosoom.

Hoe betrouwbaar is de geslachtsbepalende echo?

Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe betrouwbaarder de geslachtsbepalende echo is. Pretecho’s kunnen vaak al afgenomen worden bij 13 weken, de betrouwbaarheid van deze echo is dan minder hoog dan dat je wacht tot het geslachtsorgaan goed ontwikkeld is. Dit is vanaf ongeveer week 16. 

Uiteraard zijn er een paar uitzonderingen en wordt een baby geboren met een ander geslacht dan vooraf bepaald was. Dit percentage ligt echter heel erg laag en gebeurt dit zelden.

Kan met een pretecho ook het geslacht bepaald worden?

Kun je niet wachten tot de 20 wekenecho om achter het geslacht van je kindje te komen? Dan kun je er ook kiezen voor een pretecho. 

Een pretecho kun je al laten maken vanaf 13 weken. Het kan zijn dat dit nog te vroeg is om het geslacht van je baby te kunnen bepalen. Het geslacht kan het beste bepaald worden rond de 16 weken. De betrouwbaarheid van een pretecho omhoog naarmate je meer weken zwanger bent.

Tijdens een pretecho kun je vaak naast het ontdekken van het geslacht, ook foto’s en video’s in 2D, 3D of 4D laten maken. Leuk voor nu, maar ook nog veel leuker voor later om te bewaren.

De Nub-theorie

Om nog eerder achter het geslacht van je kindje te komen, bestaat de Nub-theorie. Deze kan je vanaf de 12e zwangerschapsweek toepassen. Het woord ‘nub’ staat in het Engels voor ‘bobbel’. Deze nub is een soort uitsteeksel tussen de benen van een baby, welke zich uiteindelijk ontwikkeld tot een mannelijk of vrouwelijk geslachtsorgaan. 

Wist je dat tot ongeveer week 10 meisjes en jongens zich hetzelfde ontwikkelen?. Ze hebben beiden dus zo’n bobbel welke zich in de weken daarna ontwikkelen tot een clitoris met schaamlippen of een penis. 

Volgens de nub-theorie kun je aan de stand van de bobbel uitmaken of je een jongetje of een meisje krijgt. Staat de hoek van de bobbel in een hoek van ongeveer 30 graden? Dan wordt het een jongetje. Staat de bobbel bijna in het verlengde van de ruggengraat? Dan krijg je een meisje. 

Of de Nub-theorie betrouwbaar is, hangt af van meerdere factoren. Denk aan de zwangerschapsduur, de ligging van het kindje en het geslacht van de baby. In sommige gevallen is het lastig te bepalen of het een jongen of een meisje is, omdat de hoek van de bobbel niet goed zichtbaar is.

Kun je echt invloed uitoefenen op het geslacht van je baby?

Of je echt het geslacht van je baby kunt beïnvloeden door op strategische momenten seks te hebben of op je voeding te letten? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt van niet, aldus klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt.  

Uit de studies bleek dat er geen verband is tussen het geslacht van het kind en het moment van de conceptie. Naast het moment waarop de conceptie plaatsvindt, hebben ook je slaapritme, slaaphouding en dieet geen invloed op het geslacht van de baby. De kans op een jongen of een meisje is precies 50%.

Bakerpraatjes over hoe je het geslacht kunt bepalen

Is het nog geen tijd voor de echo en wil je wel graag weten of je een jongen of een meisje krijgt? Wij zetten een aantal bakerpraatjes op een rij waarmee jij het geslacht kunt voorspellen. Of ze betrouwbaar zijn, dat weten we niet. Maar in ieder geval wel leuk om erover te speculeren!

Jongen

Groeit je lichaamshaar sneller, krijg je een drogere huid, wordt je haar een stuk voller, zijn je zwangerschapscravings vooral hartige dingen, heb je meer last van hoofdpijn, groeit je rechter borst groter dan je linker, merk je dat je voeten een stuk kouder zijn en heb je een lage zwangere buik? Dit duidt volgens de bakerpraatjes op dat je in verwachting bent van een jongen!

Meisje

Heb je last van een vettige huid en meer puistjes, kom je aan alle kanten gewicht aan, krijg je dun en futloos haar, bestaan je zwangerschapscravings vooral uit zoetigheid, draag je je zwangere buik hoog, groeien je voeten niet, val je vaak in slaap op je rechterzij en is je linker borst groter dan de rechter? Dit duidt volgens de bakerpraatjes op dat je in verwachting bent van een meisje!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*