De uitgerekende datum berekenen

Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?

Aangepaste cycluslengte

Is je cyclus langer of korter dan 28 dagen, pas dan het aantal dagen aan.

Vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, vraag je je waarschijnlijk af: wanneer is de uitgerekende datum? Slechts 4% van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Maar toch is het fijn om te weten wanneer je je baby ongeveer mag ontmoeten. Met deze tool ontdek je wanneer dit ongeveer zal zijn!

Wanneer ben ik uitgerekend?

De uitgerekende datum vertelt je wanneer je ongeveer verwacht te bevallen van je baby. In de meeste gevallen beval je +/- 3 weken voor en 2 weken na de vastgestelde datum. Niet alleen voor jou is het weten van de uitgerekende datum van belang, maar ook voor de verloskundigen. Zo kunnen zij goed in de gaten houden of je baby zich goed ontwikkelt. Deze datum is doorgaans 40 weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Buiten de buik gaat de ontwikkeling van je kindje natuurlijk gewoon door. Wist je dat onze app ‘Oei, ik groei!’ precies de (mentale) ontwikkeling van je baby beschrijft in de eerste 20 maanden van zijn/haar leven? Vol met tips en inzichten!

Hoelang ben ik zwanger?

Er kan soms nog wat verwarring ontstaan over hoelang je nou eigenlijk zwanger bent. Hoelang je zwanger bent hangt af vanaf welk moment je begint met tellen. Begin je met tellen vanaf het moment van de bevruchting, dan ben je 38 weken zwanger. Begin je met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, dan ben je 40 weken zwanger.

Hoe wordt mijn uitgerekende datum berekend?

Hoe kan het dat het aantal weken verschilt vraag je je misschien af. Omdat je nooit precies kunt achterhalen wanneer het moment van bevruchting is geweest, wordt er uitgegaan van de eerste dag van je laatste menstruatie om zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wanneer je baby geboren wordt. Het duurt 38 weken vanaf het moment van bevruchting tot een voldragen baby.

Wil je weten wanneer je baby ongeveer geboren wordt? Neem dan de eerste dag van je menstruatie en tel hier 40 weken (280 dagen) bij op. Houdt er rekening mee dat dit natuurlijk een indicatie blijft en dat deze het meest betrouwbaar is bij een regelmatige cyclus. 

De datum van je ovulatie is afhankelijk van de lengte van je cyclus. Je bevallingsdatum zal bij een langere cyclus later zijn dan bij een kortere cyclus. Iedere dag dat je cyclus langer duurt dan 28 dagen, wordt de uitgerekende datum een dag later. En andersom geldt dit ook, iedere dag dat je cyclus korter duurt dan 28 dagen wordt de datum een dag eerder.

Is de uitgerekende datum via deze tool betrouwbaar?

De uitgerekende datum is een goede indicatie wanneer je zal bevallen. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is deze tool aardig betrouwbaar. Toch blijft het een schatting en zal de verloskundige de officiële uitgerekende datum vaststellen. 

Een paar situaties die effect kunnen hebben op de uitkomst van de tool:

  1. Je gebruikte (tot 3 maanden terug) nog de pil
  2. Een onregelmatige cyclus
  3. Een menstruatiecyclus die veel langer of korter duurt dan 28 dagen

Feitjes uitgerekende datum

  1. Maar 4% van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Toch is het een goede indicatie om de ontwikkeling van een baby bij te houden.
  2. Bij ongeveer 40% van de zwangere vrouwen is de ‘280 dagen optellen bij de eerste dag van de laatste menstruatie’-methode niet betrouwbaar. De voornaamste reden is een onregelmatige menstruatiecyclus of dat niet helemaal duidelijk is wanneer de eerst dag van de laatste menstruatie nou was.
  3. De uitgerekende datum kan bij de 13/14 weken termijnecho aan de hand van de hoofdomtrek en de lengte van het kindje ook berekend worden. Na de 14 weken is dit niet meer mogelijk omdat iedere baby dan anders groeit. 
  4. Ruim 90% van alle baby’s worden geboren tussen 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Wat een gemiddelde zwangerschap tussen de 37 en 42 weken doet duren.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*