Zwanger worden: foliumzuur slikken

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het verstandig om extra foliumzuur te slikken. Extra foliumzuur verkleint de kans op een baby met een open rug of open schedel.

Foliumzuur is een vitamine en wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Deze vitamine zit in fruit, verse groenten, volkoren producten en zuivel. Door gevarieerd te eten, krijg je dus foliumzuur binnen. Als je zwanger wilt worden, heb je extra nodig.

Tabletten

Slik iedere dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Begin met slikken van extra foliumzuur minimaal vier weken voordat je zwanger wordt. Het duurt namelijk even totdat er voldoende foliumzuur in je lichaam is. Het beste is dus om te beginnen met slikken van foliumzuur een maand voordat je stopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Blijf extra foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Wacht bijvoorbeeld de termijnecho af  dan weet je precies hoelang je zwanger bent.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Niet meteen zwanger

Duurt het langer voordat je zwanger bent? Dan kun je gewoon extra foliumzuur blijven slikken totdat je zwanger bent. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger bent. Begin dan alsnog zo snel mogelijk met het slikken van extra foliumzuur. Foliumzuur heeft trouwens geen invloed op je vruchtbaarheid.

Hogere dosering

Als je eerder een kind gekregen hebt met een open rug of open schedel of als de aanstaande ouders zelf een open rug hebben, dan is een hogere dosering foliumzuur nodig (namelijk 5 milligram). Deze zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Wil je zwanger worden? Begin dan op tijd met het slikken van extra foliumzuur!

TIP:

Zwangerwijzer.nl: Website met een test over je gezondheid en zwanger worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*