Zo gebruik je de sauna

Zwanger zijn is heerlijk, een baby of dreumes in je leven hebben is heerlijk … maar het is ook heerlijk om af en toe eens met z’n tweetjes weg te gaan. Ga eens een dagje naar de sauna! In dit artikel lees je hoe je over het gebruik van de sauna.

Rondje sauna

Als je in de sauna bent, volg je het volgende stappenplan. Pas dan profiteert je lichaam van de volledige werking van een sauna.

 1. Douchen

  Naar de sauna ga je niet met een lege, maar ook niet met een volle maag. Verder is het zinvol om aan het begin nog even gebruik te maken van het toilet. Hierdoor kun je beter van het saunabad genieten. Na het toilet maak je nog gebruik van een warme douche om vervolgens schoon en voorverwarmd aan het saunabad te beginnen.

 2. Afdrogen

  Droog je goed af, want een droge huid transpireert beter.

 3. Warm voetbad

  Ook een warm voetbad vóór de sauna stimuleert het transpireren.

 4. Sauna

  In de sauna lig je op een badlaken dat groot genoeg is voor je hele lichaam. Intensief transpireren is beter dan wat minder gedurende langere tijd. Daarom kun je het best plaatsnemen op de middelste of de hoogste bank, liefst liggend of zittend met de voeten op zitniveau, en daar maximaal een kwartier blijven. Hierbij kun je het best op je eigen gevoel afgaan. Liggend voel je de warmte aangenaam gelijkmatig. De laatste twee minuten kun je beter gaan zitten, bij voorkeur op de onderste plank. Hierdoor went de bloedsomloop aan de verticale houding en zal het bloed, als je opstaat, niet naar de benen zakken.

 5. Afkoelen

  Als je uit de saunacabine komt, ga je eerst de buitenlucht in voor een luchtbad. Je lichaam heeft nu zuurstof nodig en de buitenlucht koelt de longen af. Afkoelen kun je verder ook doen met de Kneipp-slang of de stortdouche. Voordat je gebruikmaakt van het koude dompelbad, moet je in ieder geval eerst het zweet afspoelen. Als je een hoge bloeddruk heb kun je het koudwaterbad beter achterwege laten.

 6. Warm voetenbad

  In aansluiting op de afkoeling neem je een warm voetenbad. Je lichaam zal hierdoor van top tot teen behaaglijk opwarmen.

 7. Koelen

  Herhaalde koudwatertoepassingen trainen je hart- en vaatsysteem en verbeteren de weerstand.

 8. Rust

  Een aansluitende rustpauze van circa 15 minuten zal hierna ontspanning bewerkstelligen en je het gevoel geven weer helemaal bij te komen.

 9. Nieuw rondje

  De volgende saunarondes onderga je op dezelfde manier als de eerste, alleen hoef je je niet telkens weer warm te douchen.

Tip: drink voldoende tussendoor als je een dagje naar de sauna gaat!

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*