Zindelijk worden

Er komt een dag dat je kind zindelijk wordt. En dan hang jij de vlaggen uit. Geen gesleep meer met pakken luiers en het verschonen van poepbroeken is eindelijk verleden tijd! Hoera, je kind is zindelijk en plast op het potje of de wc!

Hoe je kind zindelijk wordt

De meeste kinderen worden zindelijk als ze tussen de 2 en 3 jaar oud zijn. Over het algemeen zijn meiden wat vlotter in zindelijk worden, dan jongetjes. Vaak wordt gezegd dat je je kind ‘zindelijk kunt maken’. Een kind is niet zindelijk te maken, hij geeft namelijk zelf aan wanneer hij er aan toe is. Je kunt hem natuurlijk wel begeleiden en helpen bij het zindelijk worden. Ieder kind wordt zindelijk op zijn eigen manier. Sommige kinderen gaan direct op de wc om te poepen en te plassen, terwijl andere kinderen op het potje plassen, maar nog wel een luier om willen als ze moeten poepen. Het is dan ook erg belangrijk dat je kijkt naar je kind en niets forceert.

Wanneer?

Veel ouders vragen zich af wanneer hun kind toe is aan het zindelijk worden. Je kind moet controle hebben over zijn sluitspier zodat hij kan voelen wanneer hij moet poepen en plassen. Vanaf ongeveer 18 maanden kan een kind lichamelijk gezien controle hebben over de sluitspier, maar dat wil niet zeggen dat hij er dan ook al echt aan toe is. Maar hoe merk je dan dat je kind toe is aan zindelijk worden?

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Je kind is zich er van bewust als hij poept of plast. Hij benoemt dat dan door bijvoorbeeld ‘poepen’ of ‘bah’ te zeggen. Of hij legt een hand op zijn broek.
  • Je kind vindt het niet prettig om in een vieze luier te lopen en probeert die uit te trekken.
  • Je kind heeft interesse in wat jij of andere kindjes (bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf) op de wc doen.
  • Je kind heeft steeds vaker een droge luier.

Op het potje

Je kunt je kind direct op de wc laten plassen en poepen, maar je kunt als tussenstap ook het potje introduceren. Een voordeel van het potje is dat je kind hem zelf kan pakken en er zelf op kan gaan zitten. Als je kind het potje voor het eerst ziet, weet hij waarschijnlijk niet wat hij er mee moet. Zet pop of beer op het potje. Je kunt er natuurlijk ook zelf op gaan zitten om je kind te laten zien wat de bedoeling is. Zet het potje op een plek waar je kind er makkelijk bij kan. En als er dan een plasje of een drolletje in het potje ligt, dan prijs je je kind natuurlijk de hemel in. Ook als het om en ieniemienieplasje of –drolletje gaat.

Geduld

Het is erg belangrijk om geduldig te blijven. Een ongelukje hoort erbij. Als jullie op pad gaan, neem dan in ieder geval luiers en een setje schone kleding mee. Geef je kind de tijd om zindelijk te worden op zijn manier.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*