Werken en borstvoeding geven – Hoe gaat dat in de praktijk?

Binnenkort ga ik weer aan het werk. Ik wil de borstvoeding nog niet afbouwen en ik weet dat ik recht heb om te kolven onder werktijd. Maar hoe bereid ik me voor op de komende periode en waar moet ik rekening mee houden als ik borstvoeding geef en weer aan het werk ben?

Bouw een voorraadje

Bouw een voorraadje moedermelk op voordat je weer aan het werk gaat. Meld je werkgever voordat je weer aan het werk gaat dat je gaat kolven. Neem een extra set bovenkleding en zoogkompressen mee naar je werk.

Het is handig om een voorraad moedermelk op te bouwen voordat je weer aan het werk gaat. De afgekolfde moedermelk kun je invriezen en meegeven als je baby naar een kinderdagverblijf gaat of je partner kan de afgekolfde moedermelk aan de baby geven als jij weer aan het werk bent. Als je zo’n drie weken voordat je weer aan het werk gaat iedere ochtend kolft, heb je tegen de tijd dat je eerste werkdag is een aardige voorraad. Sommige vrouwen vinden het lastig om tussen twee voedingen door te kolven. Ik adviseer om in de ochtend tussen twee voedingen te kolven.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Verwacht niet dat je meteen een volle fles afkolft. Je borsten moeten wennen aan het kolven, het is een andere manier van zuigen dan de baby doet. Ook psychisch kan kolven wennen zijn waardoor je misschien minder melk afkolft dan je verwacht.

Ook je baby moet wennen en drinkt in het begin misschien geen hele flessen.

Als je baby naar een kinderdagverblijf, oppas of gastoudergezin gaat, adviseer ik om niet te grote porties melk mee te geven. Alles wat teveel opgewarmd is, wordt weggegooid. En dat is zonde. Zorg voor een extra fles moedermelk in de vriezer op het kinderdagverblijf of bij de oppas. Zo is er altijd wat achter de hand. Moeders hebben de eerste negen levensmaanden van de baby het recht om een kwart van hun werktijd te besteden aan kolven of voeden. Je kolft op tijden dat je anders je baby de borst zou geven. Hier kun je wel enigszins flexibel mee omgaan. Voed je normaal om tien uur, maar heb je om tien uur een vergadering of bespreking, dan kun je best om half tien kolven. Probeer het zo te regelen dat je kort voor je werk voedt en bij thuiskomst. Dan heb je ook een rustmoment samen.

Meld je werkgever tijdens je verlof dat je gaat kolven op het werk. Zo zet je hem niet voor het blok en heeft hij de kans om een geschikte kolfruimte in orde te maken (als die er nog niet is). Neem een extra set bovenkleding en zoogkompressen mee naar je werk. Als je dan een ‘ongelukje’ hebt, kun je je omkleden. Zorg ook voor een koeltasje met koelelementen zodat je de moedermelk gekoeld mee naar huis kunt nemen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*