Waterwratjes (Mollusca contagiosa)

Mollusca contagiosa of waterwratjes zijn kleine witte tot huidkleurige, gladde wratjes die als ze volgroeid zijn vaak een centraal kratertje vertonen. Als ze net ontstaan zijn worden ze nog wel eens verward met puistjes. Ze komen vooral bij jonge kinderen voor. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak meer en langduriger waterwratjes dan kinderen zonder eczeem.

Waardoor worden ze veroorzaakt?

Waterwratjes worden door een ongevaarlijk virus veroorzaakt. Het virus is wel zeer besmettelijk. Over het algemeen bouwt men door de infectie immuniteit op tegen het virus, waardoor de wratjes later niet meer terugkomen, ook al komt men weer in contact met het virus. Bij patienten met een sterk verlaagde weerstand kunnen bij een nieuwe infectie wel opnieuw wratjes ontstaan.

Wat is het beloop?

De wratjes verdwijnen na 4 tot 12 maanden volledig. Soms blijven ze tot 2 jaar aanwezig, vooral bij kinderen met eczeem. Soms blijven kleine littekens zichtbaar. Deze littekens zijn vergelijkbaar met de littekens die na de waterpokken kunnen achterblijven.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

De wratjes zelf hoeven niet per se behandeld te worden aangezien ze ook spontaan verdwijnen. De huisarts of dermatoloog kunnen de wratjes verwijderen door middel van:

  • aanstippen met vloeibare stikstof
  • wegschrapen met een scherp lepeltje

Van tevoren kan de te behandelen huid verdoofd worden met lidocaine crème.

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*