Je kind en water en veiligheid

Elk jaar sterven er tientallen jonge kinderen door verdrinking. Daarom hier wat tips om het risico op verdrinking voor je kind zo klein mogelijk te houden.

Veiligheid wat water betreft is erg belangrijk voor je kind!

Een jong kind kan heel makkelijk kopje onder gaan. Daar is maar een heel klein laagje water voor nodig. Als je kind onder water raakt, dan beseft hij vaak niet direct het gevaar. Hij heeft nog niet de impuls om te proberen boven water te komen of te blijven zoals volwassenen en oudere kinderen dat hebben. Als een kind onder water is geraakt, zal hij binnen 2 minuten bewusteloos zijn. Duurt het langer dan 4 minuten, dan is er grote kans op onherstelbare schade in de vorm van hersenletsel.

Het is dus wel duidelijk dat je heel goed moet opletten als je kindje in de buurt van water is. Je hebt bij veel gelegenheden te maken met water en het gaat vaak om zo’n routinehandeling of -moment dat je weinig oog meer hebt voor eventueel gevaar.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Bad

De meeste kinderen gaan elke dag in bad. Het is zo’n bekende handeling: je laat het bad vollopen, zet je kind erin, blijft bij hem… en dan gaat de telefoon die in de andere kamer ligt of je moet nog een handdoek uit de linnenkast pakken. Even weglopen kan wel, denk je. Maar toch kan één onbewaakt moment fataal zijn voor je kind.

Zorg er daarom voor dat je altijd bij je kind blijft en dat alles wat je nodig hebt al klaarligt. Laat direct het bad leeglopen als je je kind eruit haalt, zeker als je meer kinderen hebt rondlopen. Als je niet in de badkamer bezig bent, doe dan altijd de deur dicht. Zo kan je kind nooit alleen in die ruimte zijn.

Vijver

Heb je een vijver in de tuin, zet er dan een hek omheen of dek de vijver af met een rooster. Zo kan je kind er niet in vallen tijdens het spelen. Beter nog is het om de vijver (tijdelijk) te vervangen door een zandbak. Zorg er ook voor dat je kind niet zomaar bij een vijver in de buurt kan komen, bijvoorbeeld die in de tuin van de buren. Als je kind buiten speelt in de buurt van een vijver, houd hem dan altijd goed in de gaten, ook al heb je de nodige voorzorgsmaatregelen genomen (hek of rooster).

Zwembad

Ook hier geldt: houd je kind altijd goed in de gaten. In het zwembad is er vaak wel toezicht, maar een badmeester moet zo veel mensen tegelijk in de gaten houden dat je beter zelf ook kunt opletten. Doe je kind ook altijd zwemvleugeltjes om, ook al speelt hij in ondiep water. Een zwemband is minder geschikt, want daar kan hij makkelijker uit schieten.

Open water

Laat je kind in de buurt van open water bij voorkeur een (passend!) zwemvest dragen. Dit moet zeker als je op een boot zit. Als je woont in de buurt van open water, houd dan altijd de deur op slot als je binnen bent. Zo kan je kind niet ongezien naar buiten gaan. Als je in de tuin bent, sluit dan indien mogelijk de tuin af.

Je kind en water en veiligheid is erg belangrijk!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*