Wat kun je doen bij luieruitslag?

Bijna ieder kind heeft wel eens last van luieruitslag. De huid die bedekt wordt door de luier is dan rood, geïrriteerd en kapot. Door de urine en ontlasting in de luier wordt de huid zacht, het wrijven van de luier langs de billen irriteert de huid, met luieruitslag als gevolg.

En baby kan veel last hebben van de luieruitslag en hierdoor meer huilen. Zeker wanneer de kapotte huid opnieuw met urine of ontlasting in contact komt doet deze pijn.

Heeft je kindje luieruitslag dan kun je het volgende doen:

  • Verschoon je kind zo vaak mogelijk. Hierdoor kan de urine en de ontlasting de huid maar kort irriteren.
  • Was de billen van je kindje met lauw warm water zonder zeep en dep de huid droog. Zeep en billenpoetsdoekjes kunnen de huid extra irriteren.
  • Laat je kindje regelmatig een tijdje zonder luier liggen. Dit geeft de huid de kans te herstellen.
  • Smeer de billen in met zinkzalf , die werkt verzorgend en beschermend.

Indien deze maatregelen na drie tot vijf dagen geen effect hebben heeft je kindje mogelijk een schimmelinfectie. Je kunt dan, naast bovenstaande maatregelen, een schimmeldodend product gaan gebruiken. Deze middelen zijn zonder recept te krijgen bij de apotheek. Heeft dit middel na een week geen effect of heeft je kind veel last van de luieruitslag, neem dan contact op met je huisarts.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Lees hier meer over luieruitslag: Luiereczeem (luieruitslag)

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*