Wat is een groeistoornis en wat is er aan te doen?

Er zijn verschillende groeistoornissen.

De twee grootste categorieën groeistoornissen zijn:

  • Chronische aandoeningen die de groei blijvend kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is het Syndroom van Turner. Dit is een chromosomale afwijking die alleen bij ongeveer 1 op de 2000 meisjes voorkomt.
  • GroeiHormoon Deficiëntie (GHD): een aandoening waarbij te weinig groeihormoon wordt aangemaakt die voorkomt bij ongeveer 1 op de 2500 kinderen

Daarnaast zijn er veel zeldzame ziekten (minder dan 1 per 10.000) die de groei beïnvloeden. Kinderen met een groeistoornis komen terecht bij de kinderarts. De Stichting Kind en Groei adviseert over het geven van hormoontherapieën.

Naast groeistoornissen kan een virus, ontsteking, slechte voeding of verwaarlozing de groei ook tijdelijk beïnvloeden. Het lichaam heeft dan alle energie nodig om beter te worden. Als het kind beter is, wordt de groei doorgaans ingehaald.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*