Wanneer kan een baby leren lopen?

In Oei, ik groei! staat beschreven wanneer je baby voor het eerst zou kunnen lopen. Het moment waarop de hersens in staat zijn het lichaam zo te ‘besturen’ dat ze de juiste signalen naar het lichaam kunnen geven om te gaan lopen. Of je baby ook daadwerkelijk gaat lopen op dat moment, hangt af van zijn fysieke gestel en zijn persoonlijkheid.

Wanneer je baby voor het eerst zou kunnen lopen?

Ook al kunnen de hersenen nu die signalen afgeven, als je baby’s spieren nog niet sterk genoeg zijn zal hij nog niet gaan lopen. Het kan ook zijn dat je baby gewoon niet bezig is met leren lopen. Zijn interesses liggen dan bijvoorbeeld veel meer in het bestuderen van dingen, of in de fijne motoriek. Hij heeft simpelweg nog geen behoefte om te lopen. Dit betekent niet dat je baby ongeïnteresseerd in het leven staat, maar dat zijn interesses gewoon op een ander gebied liggen.

Baby’s vertonen zeer grote, individuele verschillen in de leeftijd waarop ze een bepaalde vaardigheid onder de knie krijgen na het nemen van een sprong. Baby’s kunnen daarin (soms veel) maanden verschillen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Als je ervoor zorgt dat je kind wel de gelegenheid krijgt om te gaan lopen, laat je de keuze om het daadwerkelijk ook te doen bij hem liggen. De vaardigheid om dat als ouder te doen is hét uitgangspunt voor een goede ontwikkeling. Probeer gewoon af en toe of hij wil lopen. Als hij erop reageert, daag je hem uit en moedig je hem aan met lekker veel complimentjes. Daar houdt hij van. Als je kind geen zin heeft om op jouw loopuitdagingen in te gaan, accepteer je dat gewoon. Uiteindelijk gaat hij echt wel lopen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*