Voorlezen

Met boeken lezen samen met je kind kun je niet vroeg genoeg beginnen! Voor hele jonge kinderen zijn er natuurlijk de hard kartonnen boekjes. De kleintjes willen de boeken vaak niet alleen bekijken maar ook voelen en proeven, fijn dus als ze tegen een stootje kunnen. De eerste boekjes zijn bij voorkeur klein en dus handzaam voor kinderhanden. Liefst met herkenbare maar eenvoudige tekeningen. Zo kun je samen met je kind kijken naar voorwerpen of dieren uit de omgeving en deze benoemen, het begin van het eigen maken van woordjes.

Buiten het feit dat het jonge kind op deze manier al in aanraking komt met taal en zo gestimuleerd wordt in zijn taalontwikkeling is voorlezen ook een fijne manier van samenzijn en een mooi rustmoment voor het kind. Daarnaast kan het een goed onderdeel zijn van een ritueel, iets wat voor kinderen zo belangrijk is. Een boekje voor het slapen gaan, een boekje samen met papa of mama op het kinderdagverblijf voor dat er afscheid wordt genomen.

Boek gaat kopen voor een kind

Er is een aantal punten waar je op kunt letten als je een boek gaat kopen voor een kind.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Met boeken kun je een onderwerp dat speelt vorm geven. Zindelijk worden, een overlijden, geboorte van een babybroertje, fases in een kinderleven die met een verhaal verwerkt kunnen worden. Voor jonge kinderen is herhaling erg belangrijk, het geeft ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen van te voren te weten wat er komt. Een prentenboek waarin telkens een zelfde zin terug komt vinden zij geweldig. Hetzelfde boek keer op keer opnieuw lezen vinden zij ook heerlijk!

Let erop dat het boek niet te simpel is voor de leeftijdsfase waar het kind in zit, zelfs iets aanschaffen wat precies op niveau is is eigenlijk niet aan te raden. Net een graadje moeilijker geeft uitdaging en maakt dat het kind wat langer plezier heeft van het boek. En als laatste niet te vergeten, ook jij als ouder moet het boek aantrekkelijk vinden, je zou het anders niet met plezier kunnen voorlezen en overbrengen…

Zowel papa’s als mama’s zijn prima voorlezers. Van oorsprong is er wel verschil in de taalbeleving tussen mannen en vrouwen, dat is genetisch zo bepaald en ook bewezen. Waar vrouwen graag dingen bespreken en eindeloos overal op in kunnen gaan, willen jongens en dus mannen dingen graag beleven en ervaren. Zo zullen mama’s over het algemeen met meer gevoel vertellen en dieper overal op in gaan. Papa’s zullen levendiger vertellen en onderwijl graag zelf het avontuur opzoeken met hun kind.

Voorlezen geeft momenten van samen zijn en aandacht voor elkaar, genieten dus!

Anneliese Jansen (1968)
www.anneliese-opvoedcoaching.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*