Voorleestips: baby’s

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam

Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert veel nieuwe dingen.

Voorlezen voor baby’s:

  • Is een warm moment samen
  • Geeft baby’s informatie over de wereld om hen heen
  • Oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen
  • Prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden
  • Stimuleert de taal- en spraakontwikkeling

Hoe lees je voor aan baby’s?

  1. Kies een vast voorleesmoment. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan, maar ook als rustpunt op een vaak drukke dag.
  2. Ga samen lekker op een rustige plek zitten. Doe radio, televisie en computer/laptop uit, dat leidt maar af. Zorg ervoor dat jezelf ook prettig zit.
  3. Houd je baby zo, dat je oogcontact kunt maken.
  4. Kies een afbeelding in het boekje en laat deze goed zien. Houd het boekje zo stil mogelijk, zeker als je baby nog heel klein is. Draait je kind de oogjes of het hoofdje weg, gun het dan even rust.
  5. Een of een paar afbeeldingen laten zien is genoeg. Het boek hoeft niet in een keer uit; jaag het er niet doorheen.
  6. Laat je stem horen, wat je zegt is eigenlijk niet zo belangrijk. Benoem wat er te zien is, maak bijpassende geluiden of zing een liedje!

Welke boekjes zijn geschikt om voor te lezen aan baby’s?

  1. Boekjes met patronen in zwart-wit. Baby’s reageren het eerst op duidelijke zwart-wit patronen. Die patronen zijn goed voor de visuele ontwikkeling. Een baby kan er geboeid naar kijken!
  2. Boekjes die de aandacht vasthouden. Krakende bladzijden, spiegelend glinsterfolie, een voelelement. Dat houdt je baby lekker bezig!
  3. Boekjes voor babyhandjes. Boekjes van hanteerbaar formaat. Niet te groot, niet te dik, niet te zwaar. Met afgeronde hoeken, zodat baby zich niet kan bezeren. En natuurlijk scheurvast…
  4. Boekjes die te overzien zijn. Een plaatje per pagina is genoeg. Bijvoorbeeld een dier of voorwerp dat je baby uit zijn omgeving kent. Duidelijk afgebeeld met zo min mogelijk details.

Wanneer kun je het beste voorlezen aan je baby?

  1. Voorlezen aan baby’s kan ’s middags en ’s avonds voor het slapengaan. Of ’s morgens vroeg, wanneer het thuis lekker rustig is.
  2. Wanneer je een moment van rust wil inlassen (als je kind erg actief is geweest, veel indrukken heeft opgedaan).
  3. Wanneer je kind wat extra aandacht nodig heeft, omdat het hangerig of ziek is.
  4. Zingen voor je baby kan de hele dag: tijdens het badje, het verschonen, het voeden, maar ook wanneer je baby niet in slaap kan komen of zich verveelt in de box.

Meer over voorlezen voor baby’s vind je op BoekStart.nl. Daar lees je ook meer over de leesontwikkeling van je baby en voorbeelden van geschikte voorleesboekjes.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*