Zelf bepalen wat ze aantrekken

Mijn kleintje wil zelf bepalen wat hij aantrekt, wat nu?

Voor veel ouders een herkenbaar probleem: je kleintje wil niet meer aan wat jij uitzoekt en komt soms in de meest vreemde combinaties naar beneden. Wat je ook zegt, ze trekken aan wat ze zelf willen. Bij de meeste kinderen begint het uiten van deze eigen wil wanneer ze 2 of 3 jaar zijn. Dat bestaat dus niet alleen uit het zelf willen kiezen van hun eigen eten, maar ook zelf bepalen wat ze aantrekken.

Consequent zijn

Het allerbelangrijkste voor je kindje is consequentie. Maar consequent zijn, hoe doe je dat? Wat mag hij wel of niet zelf bepalen en wat mag überhaupt wel en niet? Kinderen hebben behoefte aan duidelijke en consequente afspraken, regels en grenzen. Ook voor jezelf levert dat het minste gedoe (zeuren) op. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn. Spreek dus af dat je kind het zelf mag bepalen, maar dat jij bepaalt of dat warm of koud genoeg is.

Dit is ook meteen een mooi voorbeeld van hoe je de middenweg kunt zoeken, waarbij je toch naar de mening van je kind luistert. Ook kun je bijvoorbeeld zelf een paar schoenen voor de winter uitzoeken en je kind(eren) zelf ook een paar extra schoenen zelf uit laten zoeken voor af en toe tussendoor. Overigens hoeven kwalitatief goede schoenen, ook van bekende merken, niet altijd heel duur te zijn. En voor de schoenen voor af en toe kun je natuurlijk altijd kiezen voor de wat goedkopere. Het is natuurlijk sowieso altijd goed om 2 paar schoenen te hebben, zodat je kunt afwisselen én altijd een paar reserve-schoenen hebt voor als de andere bijvoorbeeld helemaal nat zijn.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Kleding online bestellen

Als je kind zich heel lastig gedraagt als je de stad in gaat voor kleding of schoenen, heb je natuurlijk zelf ook geen zin om samen te shoppen. In dat geval kun je samen met je kind op internet op zoek gaan naar leuke kleding, of schoenen waarvan je weet dat die goed zitten. Geef daarbij de kaders aan (je mag een trui, hemd, broek, legging etc. uitzoeken.) Laat ze zelf beslissen wat er in het winkelmandje gaat en wat niet. Geen probleem als het niet past of je kind het ‘in het echt’ toch niet zo mooi vindt. Zodra de kleding thuis bezorgd is, kun je altijd nog kiezen om bepaalde items terug te sturen.

Probeer je tot slot niet te druk te maken of je kinderen er wel volgens de laatste mode bij lopen. Trends komen en gaan immers, dus schroom niet om je kinderen wat vrijheid te geven in hun eigen kledingkeuze. En de kinderen zelf maken zich daar – gelukkig – ook veel minder druk om dan wij.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*