Voedingsmiddelen niet geschikt voor baby’s

Met 4-6 maanden introduceer je de eerste hapjes bij je baby. Langzaam breid je het menu van je baby uit en rond zijn eerste verjaardag mag hij met de pot mee-eten. Naast dat je baby zijn smaak ontwikkelt, gaat de (mentale) ontwikkeling van je baby ook gewoon door. Wist je dat onze app ‘Oei, ik groei!’ precies de (mentale) ontwikkeling van je baby beschrijft in de eerste 20 maanden van zijn/haar leven? Vol met tips en inzichten!

Producten die je baby onder de 1 jaar niet mag hebben

Er zijn een aantal voedingsmiddelen en ingrediënten die niet geschikt zijn voor baby’s onder de 1 jaar. Dit is omdat hun spijsverteringssysteem en immuunsysteem nog in ontwikkeling zijn. De volgende producten kun je beter vermijden:

Zout

Voeg geen zout toe aan het eten van je baby. Zout wordt uitgescheiden door de nieren en de nieren van baby’s werken nog minder goed dan die van volwassenen. Door zout toe te voegen aan babyvoeding, worden de nieren te zwaar belast. Trouwens, ook als je kind 1 jaar is, kun je beter geen zout toevoegen aan zijn eten. Dit is helemaal niet nodig.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Honing

Als je baby verkouden is en veel hoest, denk je wellicht al snel eraan om hem (lauwe) thee met wat honing te geven omdat honing een verzachtende werking heeft. Doe dit echter niet voor zijn eerste verjaardag. Honing is een natuurproduct waar sporen van bacteriën in kunnen zitten. Baby’s tot 1 jaar hebben een nog niet volledig ontwikkelde darmflora en de bacteriën die in honing kunnen zitten kunnen daarom schadelijk zijn.

Zuivelproducten

Koemelk en andere zuivelproducten als hoofdvoeding zijn niet geschikt voor baby’s jonger dan 1 jaar. Zuivelproducten bevatten niet de juiste voedingsstoffen voor baby’s en zijn daarnaast lastig te verteren. Vanaf 6 maanden mag je wel producten als yoghurt en kaas aanbieden, maar de borstvoeding of flesvoeding blijft de hoofdvoeding. 

Noten

Kijk uit met het geven van noten. Noten op zichzelf zijn niet gevaarlijk voor je baby (tenzij er een allergie is), maar het eten van noten kan verstikkingsgevaar opleveren. Hele noten of grote stukjes kunnen makkelijk vast komen te zitten in de keel, omdat het slikken en kauwen nog wat lastiger gaat bij een baby. 

Leverproducten

Leverproducten als leverpastei of (smeer)leverworst wordt vaak gebruikt als broodbeleg. In leverworst zit veel vitamine A en Vitamine A kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor baby’s. Leverproducten kunnen in kleine hoeveelheden gegeven worden aan een baby, maar liever niet vaker dan één keer per week.

Nitraatrijke groenten

Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel bevatten veel nitraat. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet en dat kan dan weer schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.

Wil jij weten wat er in het koppie en lijfje van je kind omgaat en hoe je jouw kleine kan helpen om het meeste uit zijn/haar mentale ontwikkeling te halen? Download de app!

Overige voeding om rekening mee te houden

Naast de bovengenoemde producten, zijn er nog een aantal producten om rekening mee te houden bij een baby onder de 1 jaar.

Rauwe dierlijke producten

Rauwe vlees, vis en eieren kunnen bacteriën bevatten die gevaarlijk zijn voor baby’s. Deze producten moeten goed doorbakken zijn voordat deze aan een baby worden gegeven.

Harde voedingsmiddelen

Baby’s kunnen zich makkelijker verslikken in harde voedingsmiddelen als rauwe wortels, hele druiven en tomaatjes of popcorn. Geef liever gekookte wortels en snijd de druiven en tomaatjes doormidden.

Ongepasteuriseerde melk en kaas

Melk en kaas die niet gepasteuriseerd zijn, kunnen schadelijke bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

Bij baby’s is het altijd belangrijk om voeding stap voor stap te introduceren. Kijk goed naar de veiligheid van het product die je geeft en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*