Voeding in eerste 1000 dagen is bepalend

Wist je dat de latere gezondheid van je kindje voor 80% bepaald wordt door wat we eten en wat we meemaken en maar 20 % door erfelijkheid? En, nog belangrijker, dat de juiste voeding vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag (de eerste 1000 dagen) is van essentieel belang voor de rest van zijn of haar leven. Wat betekent dat in grote lijnen?

In de eerste 1000 dagen maakt je kindje echt reuzensprongen. Zijn hersenen, spijsverteringsstelsel en immuunsysteem ontwikkelen zich razendsnel. De lengte van je kindje verdubbelt, hij wordt vier tot vijf keer zwaarder en de hersenen groeien minstens één gram per dag! Daar heeft je kindje niet alleen ervaringen en liefde voor nodig, maar zeker ook de juiste voedingsstoffen. In dit geval is het niet: je bent wat je eet, maar je wordt wat je eet.

Als je kindje de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt kan dat zorgen voor onder meer: een hoger IQ, minder gedragsproblemen, een betere weerstand, een snellere taalontwikkeling, en betere fijne motoriek, en nog veel meer.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Je denkt misschien: maar we eten toch gezond? Maar… ook in de Westerse wereld zien artsen regelmatig tekorten bij de allerkleinsten, zoals een ijzertekort of een gebrek aan de juiste vetten. Het is (mega) belangrijk dat de voeding van jou en je kindje aansluit bij de behoefte in elke groeifase.

Wat mag echt niet ontbreken en waar moet je op letten?

Tijdens je zwangerschap

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk als je zwanger bent. Zo krijgt je baby voldoende voedingsstoffen binnen om te groeien en kan jouw lichaam alvast reserves opslaan voor de borstvoeding.

Let daarbij ook op voldoende:

  • foliumzuur
  • vitamine D
  • calcium
  • omega-3 vetten (voldoende, maar ook weer niet te veel)
  • ijzer

Borstvoeding en voeding

Borstvoeding is zonder twijfel de beste voeding voor je baby. Daarmee krijgt hij alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Natuurlijk is het ook goed voor de band met je kindje. Maar wist je ook dat je door het nauwe contact antistoffen aanmaakt die je doorgeeft aan je baby?

Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om gezond te eten en te variëren. Zo leert hij al verschillende smaken te waarderen. Zorg daarbij voor de juiste vitamines. Maar denk ook aan voeding met mineralen zoals jodium en zink.

De eerste hapjes

De meeste kindjes zijn toe aan hun eerste hapjes vaste voeding als ze tussen 4 en 6 maanden oud zijn. Het is belangrijk dat kinderen kennismaken met nieuwe smaken en structuren. Zo:

  • ontwikkelen ze gezonde eetgewoontes
    • stimuleer je de mondmotoriek
    • leren kinderen zelf eten en mee-eten met het gezin

Als je kind gezond en gevarieerd eten geeft (en extra vitamine D krijgt), dan krijgt hij of zij voldoende goede voedingsstoffen binnen. Maar rauwe, dierlijke producten kun je beter nog even mee wachten.

Peuters en voeding

Op een gegeven moment eet je kindje volledig ‘met de pot mee’. Maar let op: peuters hebben nog wel andere voedingsbehoeftes dan volwassenen. Wist je dat ze tot wel twee keer zo veel voedingsstoffen nodig hebben? En dat terwijl hun maag zo’n 5 keer kleiner is. Met elke hap moet een peuter dus veel meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan een volwassene.

Wat heeft een peuter nodig in vergelijking tot een volwassene?

  • 4 keer meer calcium
  • 6 keer meer ijzer
  • 7 keer meer vitamine D

En denk ook nog altijd aan voldoende Omega-3. Dat blijft belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je kleintje. Maar blijf ook letten op voldoende ijzer en voldoende en gevarieerde groente.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*