Voeding baby heeft levenslange invloed

Babyhersenen zijn het meest gevoelig voor de invloeden van voedsel tussen de 20e week in de zwangerschap en twee jaar. Kinderen die ondervoed zijn doordat ze onvoldoende calorieën en proteïnen (eiwit) krijgen, groeien lichamelijk en geestelijk niet goed.

Onderzoek met echo’s laat zelfs zien dat de hersenen van deze kinderen kleiner zijn doordat onder er andere minder myeline wordt aangemaakt in de hersenen en er minder gliacellen ontwikkeld worden. Kinderen die tijdens de zwangerschap en in hun eerste levensjaren ondervoed zijn, doen het dan ook slechter op school doen en hebben een lager IQ. Tekorten door ondervoeding zouden zelfs sommige gedragsstoornissen kunnen verklaren. Ook zie je dat kinderen die in hun eerste levensjaren ondervoed zijn, een slechtere fijne motoriek hebben en trager zijn in hun taalontwikkeling.

De tekorten die het meest voorkomen, zijn tekorten in ijzer en gezonde vetten. Let wel, dit zijn tekorten die veel voorkomen in onze westerse wereld, en wereld waarin er genoeg voedsel is. Juist daarom is het zo belangrijk om kritisch naar je voeding te kijken. Komen jij en je baby aan genoeg ijzer en gezonde vetten? Online zijn testen te vinden waarmee je kunt kijken of je kindje dagelijks voldoende bouwstoffen binnenkrijgt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Een aantal voordelen van gezonde voeding op de hersenontwikkeling van je baby:

  1. minder vaak ziek
  2. presteert beter op school
  3. minder gedragsproblemen
  4. hoger IQ
  5. betere fijne motoriek
  6. snellere taalontwikkeling
  7. betere mondspier-ontwikkeling
  8. minder ontvankelijk voor kleine infecties
  9. gezonder voeding heeft invloed op gezond slaapgedrag. Slapen is goed voor de hersenontwikkeling!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*