Verzorgen schrikachtige baby

Zorgen voor een schrikachtige baby kan een ware uitdaging zijn. Je zet jezelf ertoe om elke dag, of elk moment van de dag, erop te letten dat je niets doet of dat er niets gebeurt dat je baby aan het schrikken of huilen maakt. In dit artikel lees je tips over de verzorging van een schrikachtige baby.

Je doel is dat de prikkels die de baby ontvangt, de grens van wat ze kan verdragen niet overschrijden, zolang ze tenminste zich nog niet voldoende ontwikkeld heeft om meer prikkels opgewekt te kunnen accepteren.

Tips voor de verzorging van een schrikachtige baby:

  • Haast je nooit als je met haar bezig bent. Als je haar bijvoorbeeld oppakt moet je haar duidelijk van tevoren waarschuwen zodat haar spieren zich aan een andere houding kunnen aanpassen. Als je haar draagt moet je je langzaam en vloeiend bewegen en ondertussen haar hoofd zó ondersteunen dat het niet wiebelt. Zorg dat ze zich nooit onveilig voelt als je haar op de arm hebt.
  • Rol haar zo min mogelijk heen en weer. Een schrikachtige baby zal bijvoorbeeld het badje haten en hoort, tot ze kalmer is, eenvoudigweg ‘van boven en onderen’ gewassen te worden. Ze zal waarschijnlijk een verschrikkelijke hekel hebben aan ritjes in een hobbelende wagen en ook bang zijn voor grote, open ruimten. Verplaats haar een paar weken alleen van haar bedje of wagen naar je schoot en terug.
  • Beperk de prikkels die haar lichaam ontvangt door haar in te wikkelen. Het zal haar veel minder hinderen dat ze van houding moet veranderen of van de ene plaats naar de andere wordt gebracht als ze goed is ingepakt. Die lappen zijn een beschermende barrière tussen haar en de buitenwereld.
  • Zorg ervoor dat iedereen rustig en vriendelijk met haar omgaat. Je wilt dat ze ontdekt dat de wereld en haar bewoners goed zijn. Een vrolijke oom met goede bedoelingen en een luide lach kan een schrikachtige baby zo laten schrikken dat ze zich nog verder uit haar nieuwe wereld terug wil trekken. Bescherm haar. De baby heeft ruim de tijd sociale contacten te leren maken.

Uit: Penelope Leach, Baby en Kind

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*