Verlegen bij andere kinderen

“Mijn zoontje is ruim 2 jaar (26 mnd). Hij durft van alles en wil van alles doen. Sinds een maand of 2 is hij echter bang voor andere kinderen (daarvoor wel al verlegen). Het gaat dan wel om kinderen die hij niet kent. Ouder of jonger maakt niet uit. Zo wilde hij bij een speeltuintje klimmen en glijden van de hoge glijbaan. Zodra er andere kindjes op zijn weg staan gaat hij huilen en durft hij niet verder. Bij diezelfde speeltuin kon je ook door een tunnel kruipen. Een kindje van een jaar of 1 zat in de tunnel en hij ging er dus echt niet in. Hoe kunnen wij hier het beste mee om gaan? Ik wil graag dat hij inziet dat andere kinderen niet eng zijn. Dat ze hem juist vaak willen helpen of samen willen spelen. Hij praat wel veel, maar kan ook nog een hoop niet zeggen. Op vragen als waar hij bang voor is krijgen we geen antwoord. Ik hoor graag van u of hier tips voor zijn.”
– Anetta

Antwoord van gezins- en opvoedcoach Anneliese Jansen:

“Het is lastig een balans te vinden tussen begrip hebben voor je kind en hem de stevigheid te geven dat er niets aan de hand is. Hem uitleggen dat andere kinderen best lief zijn is misschien wat veel gevraagd. Je kunt het hem wel voordoen en zelf eens contact maken met andere kinderen waar hij bij is. Ook al kan een kind al praten, zelfs al wat korte zinnetjes, vertellen wat je voelt is en blijft lastig. Denk aan jezelf, soms heb je een dag dat je je niet zo happy voelt, maar waar dat vandaan komt(?)

Misschien is er wel iets voorgevallen tussen jouw zoontje en een ander kindje en maakt hij steeds die associatie. Hoe dan ook moet hij het vertrouwen weer krijgen in andere kinderen maar ook in zichzelf. Leg er niet teveel druk op, blijf plekken opzoeken waar andere kinderen zijn, wees zelf de baken die hij nodig heeft en blijf in de buurt. Belangrijk is dat je je best doet diep van binnen niet een soort meelij te voelen voor hem, dat breng je aan hem over. Hij heeft van zijn ouders juist de stevigheid en het vertrouwen nodig dat het goed komt… Succes!”

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Anneliese Jansen (1968)
www.anneliese-opvoedcoaching.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*