Veilige hechting baby

Voor je baby gaat dit natuurlijk om de relatie die hij met jou heeft. Je baby heeft behoefte aan veilige hechting.

Veilige hechting betekent: je veilig voelen in relaties.

Hij wil voelen dat je onvoorwaardelijk van hem houdt en er altijd voor hem zult zijn, om wie hij is en niet om wat hij kan of doet. Bij pasgeboren baby’s is dit ‘voelen’ nog vrij simpel. Als hij maar lichaamscontact heeft – liefst buik tegen buik – en jouw warme stem hoort, dan is het al vrij snel goed. Als hij mobiel wordt en excursies begint te maken in de wijde wereld met jou als veilige basis, dan wordt het belangrijk dat je voorspelbaar en toegankelijk aanwezig bent. Hij moet erop kunnen vertrouwen dat je er nog bent als hij terugkeert van een excursie. Die zijn in het begin heel klein, vaak binnen armbereik.

Onzeker

Als je elk moment kunt opstaan en weglopen, dan wordt hij onzeker en klampt hij zich voor alle zekerheid maar aan je vast, zodat hij de boot niet mist als je er ineens vandoor gaat. In die fase zie je kinderen die regelmatig de boot missen, vaak jammerend achter mama aan ruipen of een keel opzetten als ze nog niet kunnen kruipen. Naarmate je baby ouder wordt, worden de eigenschappen van jullie interactie die een rol spelen bij de veilige hechting steeds ingewikkelder.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Bron: Oei, ik groei! Weetjes en Mijlpalen. Vol met vraag en antwoord en handige checklists over de mentale en lichamelijke ontwikkeling van je baby.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*