Vegetarische voeding voor je baby na 6 maanden

Na 6 maanden

De eerste fase is simpel: je kindje drinkt aan de borst. Op verzoek, dus hij bepaalt helemaal zelf hoeveel hij drinkt. Nu de bijvoeding komt kijken, krijgen de ouders een andere verantwoordelijkheid erbij, want je wilt je kind een gezonde, volwaardige en vegetarische voeding aanbieden. Heel moeilijk is het niet. De borstvoeding blijft het hoofdvoedsel tot een jaar, en de bijvoeding kan je op geleide van je kind introduceren. Het makkelijkst is het als je je kind stukjes eten geeft, en hem de gelegenheid geeft dat zelf te ontdekken en te leren eten.

Niet altijd na 6 maanden

Je zal zien dat niet alle kinderen gelijk met zes maanden klaar zijn om vast voedsel te gaan eten. Dat is normaal. De tweede helft van het eerste jaar is bedoeld om naast de borstvoeding, vast voedsel te leren eten. Zorgen dat de borstvoeding blijft, is dus verstandig. Een paar tips: geef je kindje geen ander drinken erbij, hoogstens kleine slokjes voor de lol, om het proeven of om te leren drinken uit een beker. Laat je kind zelf het tempo bepalen van zijn introductie van vast voedsel. Blijf borstvoeding geven op verzoek.

Belangrijke tips

Blijf gevarieerd en verstandig vegetarisch eten. Geef je kindje van hetzelfde eten als jij eet en at. Volg hiervoor het Voedselintroductieschema. Ook jouw kindje kan prima vegetarisch eten. Eet bij voorkeur biologisch. Geef je kindje geen zout, geen suiker, geen frisdrank. Heb geduld, alle kinderen leren vast voedsel eten. Alle kinderen leren netjes te eten. Hoe meer je het initiatief bij je kind laat, hoe beter hij zijn eigen honger- en verzadigingsgevoel leert kennen en ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat dit een belangrijke bijdrage levert aan de preventie van overgewicht.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Download brochure met voedselintroductieschema

Download gratis de brochure Vegetarisch, volwaardig en duurzaam eten voor Moeder en kind.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*