Vegetarisch en borstvoeding

In de evolutie is het bepaald dat het jong van een zoogdier voor een bepaalde tijd aan de borst van zijn moeder wordt gevoed. Elk moederlijk zoogdier produceert daar soorteigen melk voor, die specifiek is afgestemd op een zo optimale ontwikkeling van het jong. Zo werkt het bij mensen ook.

De zwangere vrouw ontwikkelt daarom in haar zwangerschap melkklierweefsel in haar borsten en gelijk na de bevalling is er colostrum beschikbaar. De pasgeborene is daarom na de bevalling ongeveer twee uur zeer actief en alert en gaat instinctief op zoek naar de borst.

Borstvoeding

Je kindje heeft de eerste zes maanden voldoende aan jouw melk. Dat stelt de onafhankelijke Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Onderzoek steunt dat advies, en ook kinderen laten zien dat zij voor die zes maanden nog niet in staat zijn vast voedsel te pakken of te eten, en laat staan te verteren.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Daarbij adviseert de WHO dat kinderen tot twee jaar aan de borst gevoed worden, en vanaf zes maanden gezonde bijvoeding krijgen, in die mate dat de borstvoeding in stand blijft. Na die twee jaar zouden de kinderen nog steeds onbeperkt toegang moeten hebben tot de borst, net zolang als zij en hun moeder dat zelf prettig vinden.

Geen borstvoeding

Niet borstvoeding geven brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, en verhoogt de kansen bij de baby op overgewicht en obesitas -nu en op latere leeftijd-, diabetes, reflux, darmkrampen, allergieën, hogere luchtweginfecties, oorontstekingen. En bij de moeder een flink verhoogt risico op ontwikkeling van kanker aan de vrouwelijke voortplantingsorganen. Voor het gezin vaak: meer onrust, meer zorgen, meer doktersbezoek, hogere kosten voor de gezondheidszorg en niet te vergeten: zeer hoge kosten voor de voeding van de baby.

Zijn er onoverkomelijke moeilijkheden met de borstvoeding, dan is de moedermelk van een andere moeder het meest logisch en fysiologisch passend alternatief. In Nederland is daarvoor speciaal opgericht het Moedermelk Netwerk opgericht. Is ook die optie niet haalbaar, dan kan kunstmatige zuigelingenvoeding een alternatief zijn.

Om extra op te letten

Vitamine D

Het huidig advies is dat alle kinderen van 0 – 4 jaar dagelijks 400 IE vitamine D slikken naast hun voeding.

Groeicurven van de Wereld Gezondheid Organisatie

De groei van je kind volgen is belangrijk. Kinderen moeten goed groeien om zich goed te kunnen ontwikkelen. Je kunt daarvoor de online groeicurven gebruiken die je kan vinden op borstvoeding.com of in de applicatie ‘Graphico’ voor de iPhone.

 

Leestip:

Toekomstige (veggie)mama: Voeding voor de moeder tijdens de zwangerschap >>

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*