Vanaf welke leeftijd merk je een allergie?

Als een allergie pas ‘uitbreekt’ of ‘zichtbaar’ wordt als die spreekwoordelijke emmer overstroomt, hangt het van de allergie af wanneer deze op zijn vroegst zichtbaar wordt.

Als je baby zeer allergisch is voor iets waar hij 24 uur per dag mee geconfronteerd wordt (bijvoorbeeld je huisdier of stof), dan kan je dat na een paar weken tot maanden al merken. Als een kind allergisch is voor pollen, dan merk je dat vaak pas na een paar jaar. Dit omdat er maar een paar weken per jaar pollen zijn waar je baby of kind op reageert en hierdoor zijn spreekwoordelijke emmer dus niet zo snel vol zit.

Directe allergische reactie?

De makkelijkste allergie om te ontdekken is die waarbij een baby of kind direct reageert. Dat wil zeggen: snel na het in contact komen met de bron bijvoorbeeld gaat niesen, benauwd wordt, rode ogen krijgt etc. Schrijf dan alles op wat je baby of kind die dag gegeten heeft, waar je geweest bent, waar hij mee in contact is gekomen en welke datum het was (belangrijk ivm bijvoorbeeld een allergie voor pollen). Belangrijk is dat je de meest ‘kleine’ en ‘onzinnige’ dingen opschrijft.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ieder zeepje waarmee hij zijn handen heeft gewassen (met merk erbij), ieder wasmiddel waarmee je zijn kleren hebt gewassen, ieder kruid wat er door het eten zat. Gewoon echt alles opschrijven. Als je een paar keer zo’n lijstje hebt gemaakt zal je vaak vrij makkelijk zien waar je baby of kind op reageert. Ook als dit lijstje jou niet verder helpt, zal de arts er wel iets aan hebben.

Minder makkelijk is het om bij een indirecte allergische reactie er achter te komen waar je baby of kind allergisch voor is. Een indirecte aanval is overigens geen officiële term, maar een term die door ouders vaak gebruikt wordt. En terecht: soms duurt het lang voordat een baby of kind reageert op iets en dan is het veel moeilijker om zo’n lijstje als hierboven beschreven te maken. Toch loont het wel de moeite om dit te proberen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*